Trods valgløfter: Kommunerne fyrer og skærer ned i år og næste år


Der var kommunalvalg i november 2013 og det skortede ikke på løfter fra kandidaterne om at øge serviceniveauet og forbedre tingene på alle felter. År 1 efter kommunalvalget er realiteten den, at der både fyres og skæres ned på serviceniveauet.

En undersøgelse lavet for FOA af analyseinstituttet Epinion  blandt de kommunale økonomichefer viser, at der næste år vil være færre ansatte i næsten halvdelen af landets kommuner.  En femtedel af dem forvente færre ansatte i år, 46 pct. regner med færre ansatte næste år.

Undersøgelsen baserer sig på 70 ud af 98 kommuner, der nu har deres budgetter klar.

4 ud af 10 kommuner vil skære ned på serviceniveauet. På ældreområder vil der i mere end halvdelen af kommunerne blive brugt færre penge pr. ældre næste år.

– Regeringen gentager igen og igen, at den holder hånden under beskæftigelsen, mens kommunerne forøger arbejdsløsheden. Det er da absurd, siger FOAs formand Dennis Kristensen.

 - Det er ikke rimeligt, at kommunerne år efter år kan skrue ned for serviceniveauet. Kommunerne siger, at de kan spare, fordi de har succes med rehabilitering og velfærdsteknologi. Og begge dele kan være fint. Men det kan ikke forklare, hvorfor kommunerne vil skære på det samlede serviceniveau, siger Dennis Kristensen.

Faguddannede inden for ældreplejen stiller også spørgsmålstegn ved succes’en for velfærdsteknologi og rehabilitering – et andet ord for at de ældre selv skal gøre hvad der tidligere var hjælp.

Bedømt i forhold til livskvalitet og ikke som spareøvelse er det alt andet end en succes.

Og valgløfterne fra i fjor har det ligesom sneen: De er forsvundet. Mediernes fokus er flyttet fra kommunerne og over på valgkampen til folketinget.

Her står løfterne også i kø – lige indtil det er overstået.

Se hele undersøgelsen hos Epinion her (pdf)

Se også

Hjemmehjælp: Nedskæringer og krav om ‘rehabilitering’ går hånd i hånd

Netavisen 15. oktober 2014

Netavisen 15. oktober 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne