FOA: Dagpengereform giver stress og ensomhed 

Regeringen fastholder kynisk, at arbejdsløse kan fortsætte med at miste dagpengene og for en dels vedkommende enhver form for indkomst. Regeringen tager ‘den nødvendige tid’ udtaler Mette Frederiksen. Halvandet år kan det tage før Dagpengekomissionen kommer med et forslag. Og der er ingen grund til at forvente, at dette forslag vil betyde bedre forhold for de arbejdsløse. Harald Børsting udtalte idag sin støtte til regeringens finanslov med ordene: Grundlæggende forbedringer ‘har ingen gang på jorden’. 3F i Horsens, Serviceforbundet og Dansk El-Forbund truer med at droppe støtten til regeringen. Det kan ikke ske for hurtigt!


Fra folketingets åbning 2013

 

FOA udtaler:

Det er mere stressende at have mistet retten til sine dagpenge end at have et job. Det siger halvdelen af dem, der har mistet dagpengeretten i en ny undersøgelse, som FOA har fået lavet.

Regninger der ikke kan betales. Afbud til børnenes klassearrangementer. Ondt i maven og søvnløse nætter. Det er hverdagen for de tusinder af tidligere offentligt ansatte, der har mistet retten til dagpenge og i dag lever for betydelig færre penge end dagpenge.

Kun 37 procent af dem, der har mistet retten til deres dagpenge, er kommet tilbage i ordinær beskæftigelse. Resten lever af andre former for offentlig forsørgelse, fx uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse, kontanthjælp eller andet. Og ledigheden går ikke kun ud over økonomien. Næsten 6 ud af10 siger, at ledigheden også påvirker deres liv i negativ retning. Det viser en undersøgelse, som Telemark har lavet for FOA.

– Undersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at det er svært at være smidt ud af dagpengesystemet. Folk fortæller om ondt i maven, stress og depressioner og føler sig mere og mere isolerede,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen og fortsætter:

– Det har nogle enorme konsekvenser for folk at stå uden det økonomiske sikkerhedsnet, som dagpengesystemet normalt har fungeret som. Og det påvirker hele tilværelsen for de mange, det rammer. Når der ikke er råd til at deltage til børnenes klassearrangementer, og man isolerer sig, fordi man ikke kan invitere sine venner på middag, så har dagpengereformen fået en marginaliserende konsekvens, som er helt forkert.”

FOA undrer sig derfor over, at regeringen stædigt holder fast i, at de nye dagpengeregler er de rette.

– Der er langt flere, der er blevet ramt af de strammere dagpengeregler, end regeringen havde forventet. Og de menneskelige konsekvenser er så store, at det er mig en gåde, hvordan regeringen kan se sig selv i øjnene, siger Dennis Kristensen.

– Når 6 ud af 10 af FOAs medlemmer stadig lever af offentlig forsørgelse efter, at de er smidt ud af dagpengesystemet, så er det jo fordi, at jobbene ikke er der, siger Dennis Kristensen.

Han peger på, at der i løbet af de seneste fem år er nedlagt mere end 35.000 stillinger i kommuner og regioner.

Telemarks undersøgelse er foretaget blandt 950 FOA medlemmer, der har mistet retten til deres dagpenge. I alt har 3328 medlemmer af FOAs A-kasse indtil videre mistet retten til deres dagpenge.

Netavisen 20. august 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne