Retten til en selvstændig indkomst: I sandhed et kvindespørgsmål

 

 


Af Dorte Grenaa


Kommunistisk Politik 2, 2014

Den nuværende regering har angrebet et af de mest fundamentale spørgsmål i kvindernes  fremskridt herhjemme – nemlig retten til en selvstændig indkomst. Dermed skubber regeringen kvinderne tilbage til fortiden. Til dengang kvinder var hjemmegående husmødre og blev forsørget af deres mænd.

Foto: Dan Stenberg Robles

Den nye kontanthjælpsreform slår det sidste søm i en veltilrettelagt kædereaktion med indførelsen af gensidig forsørgerpligt for folk over 25 år, der bor sammen, eller er kærester eller for gode venner. Og med det hug falder tusindvis af familiers eksistens fra hinanden.

De øvrige reformer – dagpenge, sygedagpenge, førtidspension – smed folk over på kontanthjælp, hvilket er slemt nok. Nu ryger alle, der ikke kan bevise de er enlige, ud af kontanthjælpen.

Rækkefølgen af regeringens asociale reformer var tilrettelagt efter salami metoden: ”Vi tager en luns af gangen, så der kun bliver skallen tilbage ”.

Stå uden egen indtægt: Må gøre sig afhængig af andre personer bare for at få mad til sig selv og sine børn!

Det har været kvindernes mareridt herhjemme gennem generationer og generationer og årsag til megen ydmygelse, vold og nedværdigelse.

Gensidig forsørgerpligt i ægteskabet stammer tilbage fra 1922, hvor størstedelen af kvinderne var hjemmegående husmødre uden egen indtægt.

Dengang kunne man forsørge en familie på en indtægt, men nu kræver det to indtægter. Og i dag er familiebegrebet helt anderledes, langt mere skiftende og komplekst end blot gift eller ugift.

I dag snart 100 år efter familiens forsørgerpligt er kvinderne på arbejdsmarkedet som selvstændige personer.

Midt i forrige århundrede, da det store flertal af kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet, fik vi rettigheder til selvstændige sociale ydelser, hvis arbejdsløshed eller sygdom ramte.

Dem har regeringen lige fjernet – nu har vi endelig fået ligestillet gifte og ugifte, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Bliver du arbejdsløs eller syg, går der ikke lang tid nu, før du ryger over på kontanthjælp.

Men hvis du er gift, og din mand har indkomst, skal han forsørge dig. Og hvis du er samlevende, skal din kæreste forsøge dig. Du skal leve af ”kærestepenge”. Du har ingen indkomst selv.

Hvad gør det ved jeres forhold, dit liv og din selvopfattelse? ( For slet ikke at tale om børn)

Og hvad sker der i et samfund, hvor man som ung skal skjule, man har en kæreste, hvis man ikke vil risikere, han skal forsørge en?

Eller som folkepensionist ikke vil risikere, at man skal køres gennem kriminaliserings-inkvisitionen for at have en god ven? Hvor vi skal angive hinanden, og staten dyneløfte.

Det er ikke en spareøvelse, men god socialdemokratisk politik, forsikrede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, da kontanthjælpsreformen blev vedtaget.

Og vi tror hende gerne på den sidste del. Sådan er toptunet nyliberal EU dikteret socialdemokratisk politik i dag.

Kvindefrigørelse og fremskridt for kvinder er i regeringens optik blevet en floskel til at dække over krige og invasioner ude i verden, mens man samtidig herhjemme voldtager kvindernes selvstændige økonomiske placering i samfundet, ved at fjerne retten til en selvstændig indkomst.

I øjeblikket vokser en bevægelse frem mod hele denne nyliberale reformpolitik og dens katastrofer.

Mange nye grupper, protester, demonstrationer ser dagens lys.

Det er i høj grad også et kvindespørgsmål og det er derfor oplagt at bruge 8.marts, Kvindernes Internationale Kampdag, som en del af at opbygge en stærk fælles kæmpende bevægelse nedefra.

En bevægelse hvor vi kan rulle fremtiden ud. 

Se også

8. marts 2014: Sammen ruller vi fremtiden ud
APK – Kvindeudvalget

København: Kvindernes internationale kampdag 8. marts kl. 19

Oktober Bogbutik, Vesterfælledvej 1B, Kbh V: M/K velkomne!

Andre artikler om kvindekamp af Dorte Grenaa

Miss Perfekt 8. marts 2013
Kommunistisk Politik 2, 2013

Ligelønnen, der forsvandt
Netavisen 1. november 2012

Nul-tolerance overfor uligeløn og lavtløn
Netavisen 8. marts 2008

Netavisen 13. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne