Sygedagpengereform: Beskæftigelsesministeren har solgt de langtidssyge


Sygedagpengereformen blev vedtaget i sin sorteste udgave. Sygedagpengeperioden biver forkortet til 5 måneder.

 


Protesterne fortsætter med fakkeltog over hele landet den 19. december 2013

Endnu en sort fattigdomsreform blev vedtaget onsdag aften, hvor forliget om sygedagpengereformen blev indgået af alle folketingets partier, undtagen Enhedslisten.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har meldt ud, at reformen vil give 385 millioner kr. i besparelser.

Fremover vil mange miste deres sygedagpenge efter 5 måneder mod 12 måneder i dag. De vil blive sat ned på en ydelse, der svarer til den nye kontanthjælp.

Hvilket betyder, at samtidig med, at man kæmper for at blive rask eller bedre, skal man gå ned fra 17.000 kr. til 10.000 kr. om måned til at eksistere for.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kalder dette indgreb for at afskaffe varighedsreglerne for sygedagpenge-perioden.

Reelt er sygedagpengeperioden forkortet til 5 måneder.

De langtidssyge skal selv finansiere reformen gennem nedskæringerne. Samtidig skaber den nye sygedagpengereform økonomisk ulighed blandt syge borgere.

Den sætter retssikkerheden ud af kraft ved at opdele de sygemeldte efter tilfældige og subjektive kriterier – på trods af at alle ud fra en lægefaglig vurdering er erklæret uarbejdsdygtige på grund af sygdom. Nu vil der være et A- og et B-hold.

Blå blok jubler

Under forhandlingerne gjorde Venstre det klart, at deres mål var, at det blev en socialdemokratisk ledet regering, der kom til at gennemføre sygedagpengereformen og ikke en Venstre-regering.

De har derfor holdt lav profil, mens socialdemokratiet har påtaget sig sin historiske rolle som dem, der gennemfører de mest forhadte reformer.

Det er det, Mette Frederiksen kalder et ‘nødvendigt kompromis’.

Med denne reform vil flere danskere komme i arbejde i stedet for at blive efterladt på offentlige overførsler, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen.

– Allerede efter fem måneder skal de, der ikke kan forlænges på sygedagpenge eller vende tilbage til arbejdsmarkedet, deltage i et jobafklaringsforløb. Det vil øge arbejdsudbuddet, og det er positivt for den enkelte og for samfundet,
mener han.

Det er samme argumenter som ved de øvrige sorte asociale EU dikterede reformer.

Der kommer ikke flere i arbejde på den konto, men der kommer flere arbejdsløse.

Hvorfor skulle arbejdsgiverne ansætte dem, når regeringen hele tiden forære dem gratis arbejdskraft i diverse aktiveringer og workfare ordninger ?

Et salgsargument for reformen e, r at nu kommer der en tidlig indsats. Al erfaring viser derimod, at sådan som reformen er skruet sammen, vil der komme mere bureaukrati, mere unødig sagsbehandling, flere flueben.

Der loves nye visitations-modeller, nye opfølgningsmodeller, mere digital sagsbehandling.

Men der kommer ikke kortere sagsbehandlingstid, mere retssikkerhed, mere kvalitet i indsatsen.

Ressourcer, der kunne være brugt på de langtidssyge, vil blive brugt på vurderinger af, hvilke ydelser de kan blive spist af med.

Protestér

Giv folketinget modstand! 19. december: Fakkeltog mod kontanthjælpsforringelser og asocial forsørgerpligt

Se også


Sundhedsfarlig sygedagpengereform

Netavisen 10. december 2012

Sygedagpengereform vil øge handel med syge
Netavisen 11. december 2012

Netavisen 19. december 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne