Strejke på erhvervsskoler i Aalborg og København

Cirka 1000 erhvervsskoleelever i Aalborg strejker onsdag for at markere deres utilfredshed med den løn, de får, når de er i skolepraktik. Det samme sker på række erhvervsskoler i København.

Erhvervsskoleelever i praktik har onsdag nedlagt arbejdet, og samtidig blev undervisningen på Tech College i Aalborg blokeret. Eleverne har demonstreret dagen igennem i Nørresundby lige nord for Aalborg.

Morten Ryum – formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation

Skolepraktikelever i København – fra de tekniske skoler på Rebslagervej, Nørrebro, og Sukkertoppen, Valby, Glostrup og Rødovre –  har sluttet sig til strejken. Der er blevet lavet bannerdrop på Uddannelsesmessen i Forum  

Erhvervsskoleeleverne har længe forsøgt at sige stop for deres umulige situation, meningsløse uddannelsesforløb og en timeløn på mellem 23-40 kr. i timen. Dagens aktioner drejer sig om at  hæve den urimelige lille løn i skolepraktikken.

Lønnen for skolepraktik fastsættes hvert år i finansloven, hvor forhandlingerne går i gang igen i dag.

Hvis man er over 18 år, får man en løn på omkring 6800 kroner om måneden før skat. Det svarer til 45 kroner i timen. Er man under 18 år, er lønnen 23,50 kroner i timen før skat.

 Og det er helt uacceptabelt, mener Erhvervsskolernes Elevorganisation:

Det er mildest talt horribelt. Det er utrolig svært at få hverdagen til at hænge sammen med den løn. Det synes vi ikke, kan være rigtigt, når man rent faktisk passer et fuldtidsarbejde som håndværker, siger formand Morten Ryom.

Samtidig med den lave ungdomsløn mister elever i skolepraktik op til 200.000 kr. i manglende pensionsindbetalinger.

– Nu har politikerne under valgkampen snakket så meget om kædeansvar og hvor vigtigt, det er at sikre ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet. Alligevel har man i omkring ti år accepteret, at man har unge til at gå for 45 kroner i timen. Det hænger sgu ikke sammen, mener Morten Ryom.

Finanslovforslaget vil rumme en erhvervsskolereform med store forringelser, som EEO kraftigt vender sig imod.

Se mere på EEO facebook

Se også

Eleverne skal betale ny erhvervsskolereform
Kommunistisk Politik 9, 2013

Netavisen 20. november 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne