FOA: Lovgivning om kædeansvar er vigtig


Det vil være meget afgørende med en lovgivning om kædeansvar for at sikre sig mod social dumping, mener FOA. Aktuelle eksempler fra ældreplejen viser, at leverandører bare kan blæse på de nuværende regler.

Fra lærerlockouten: Stordemonstration ved Christiansborg 11. april 2013 Nu afviser Bjarne Corydon at indføre kædeansvar i lovgivingen Foto: KP

Social dumping er i dag også et problem i den danske ældrepleje. Når der ikke foreligger et kædeansvar, så kan eksempelvis fritvalgs-firmaer i dag slippe afsted med at anvende underleverandører, som ikke er underlagt tilsyn, og som i en række tilfælde optræder særdeles groft og i strid med regler og lovgivning.

Det aktuelle eksempel er firmaet Tryghedsplejen, der forleden blev afsløret af TV2-magasinet Operation X. Det er Tryghedsplejen selv, der har været godkendt i mere end 40 kommuner, men i næsten alle tilfælde har Tryghedsplejen anvendt underleverandører, som af Operation X blev taget i at aflønne sort, at snyde med uddannelsesbaggrund, og fakturere det offentlige for opgaver, som aldrig er blevet udført. 

I dag er Tryghedsplejen fortsat godkendt i en række kommuner.

– Det er dybt deprimerende, at finansministeren afviser at indføre kædeansvar, når private virksomheder udfører opgaver for det offentlige, mener forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

– Det betyder dels, at virksomheder fortsat kan bruge underleverandører, som omgår danske overenskomster ved brug af østeuropæisk arbejdskraft. Men det betyder også, at både borgere og skatteydere bliver tørret, når kommunekassen aflønner efter gældende regler og overenskomster, samtidig med at firmaerne blæser på reglerne ved at anvende sidegadeleverandører, som har et meget liberalt forhold til uddannelsesbaggrund, danske lønninger og det danske skattevæsen, siger Dennis Kristensen.

FOA har gennem flere år forsøgt at opnå overenskomst med Tryghedsplejen. Det er afvist så sent som for godt en uge siden.

– Firmaet fortsætter åbenbart ufortrødent. Og kan de skaffe sig kunder, hvad de indtil nu har været dygtige til, så kan de også fortsættederes praksis. Det bør ansvarlige politikere naturligvis stoppe, siger Dennis Kristensen.


Se også

Konflikt mod ‘Tryghedsplejen’: Overbetaling af private plejehjem og svindel med hjemmehjælp
Netavisen 26. oktober 2013

Profitstyring af kommunerne: Årlig overbetaling til private plejehjem på 100 millioner kr.
Netavisen 29. oktober 2013

Finanslov 2014 – Kommunalvalg 2013: Enhedslisten sanktionerede nye udliciteringsregler på ældreområdet
Netavisen 31. oktober 201

Mere om Bjarne Corydon og embedsværket

Han får fagbevægelse, partifæller og Enhedslisten til at se rødt
Information 2. november 2013

Netavisen 3. november 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne