Konflikt mod ‘Tryghedsplejen’: Overbetaling af private plejehjem og svindel med hjemmehjælp

 

FOA er gået i gang med at forberede konflikt mod det private skandaleramte hjemmehjælpsfirma Tryghedsplejen. I Aarhus Kommune er det kommet frem, at det offentlige er tvunget til at betale overpris for private plejehjemspladser, samtidig med at man må nedlægge pladser på offentlige plejehjem. Kommunen kan ikke sige nej til godkendte friplejehjem.

 


Foto: Johnny Frederiksen FOA

Ældrerådsformand Dorte Laustsen (SF) oplyser, at en plads på de private friplejehjem koster over 100.000 kroner mere end en kommunal plejehjemsplads

»På landsplan regner man med en skønsmæssig overbetaling på 120 millioner kroner, og for Aarhus Kommune vil det betyde otte til ti millioner kroner ekstra, som skal tages fra vores afdeling. Det vil gå ud over de ældre, vi skal servicere, siger hun til P4 Østjylland.

FOA skriver i deres pressemeddelelse d. 26. oktober:

Tryghedsplejen afviser overenskomst

FOAs forhandlere måtte igår, fredag, gå tomhændede fra det private ældreplejefirma Tryghedsplejen. Firmaet ønsker ikke at indgå en overenskomst for sosu-personalet.

Firmaet blev landskendt, da TV 2’s Operation X afslørede underbetaling, sort arbejde og bedrageri over for kommuner hos Tryghedsplejens underleverandører.
FOA har gennem meget lang tid søgt at opnå en overenskomst med firmaet og dets underleverandører.

I dag har firmaet så afvist at ville indgå en aftale om ordnede løn- og ansættelsesvilkår med den begrundelse, at det vil være for dyrt for firmaet.

”Jeg er dybt overrasket over meldingen om, at Tryghedsplejen ikke har råd til at indgå en overenskomst”, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

”Når kommunerne har råd til en overenskomst, og andre både små og store virksomheder inden for ældreplejen også har indgået en overenskomst med FOA, så er Tryghedsplejen naturligvis også i stand til det. De får jo den samme betaling pr. time, de leverer, som det kommunen selv driver ældrepleje for, og som andre private firmaer får. Det er simpelthen en dybt useriøs begrundelse.”

Og så vil firmaet slet ikke høre tale om pension. Ikke alene skal deres medarbejdere underbetales, mens de arbejder, de skal også straffes økonomisk, når de går på pension.

”Jeg forstår simpelthen ikke, at kommunerne accepterer firmaer, der underbetaler i den grad, som vi kan se, at det sker hos Tryghedsplejens underleverandør Servizio. Vi har dokumenteret, at ansatte i almindelig dagtjeneste tjener 30.000 kr. mindre om året, end de ansatte i de private ældreplejefirmaer, som FOA har overenskomst med. På almindeligt dansk betyder det, at firmaet ønsker at tjene rigtigt meget mere end andre i branchen.”

”Denne sag understreger virkeligt behovet for arbejdsklausuler, hvor kommunerne stiller krav til deres leverandører og underleverandører om ordnede løn- og ansættelsesforhold. Det er helt urimeligt, at kommuner afleverer skattekroner til firmaer, som ikke vil betale den pris som arbejdskraften koster”, siger Dennis Kristensen.

FOA går nu i gang med at forberede en konflikt mod firmaet for at opnå en overenskomst.

Netavisen 26. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater