Danske soldater trækkes hjem fra Afghanistan: Krigsmodstand på gaden i Århus


Århus mod krig og terror siger Velkommen hjem – 29.7.2013

I denne uge vender danske kampsoldater hjem efter 12 års krig i Afghanistan, et faktum der har sat fokus på den danske krigsdeltagelse og Danmarks aggressive, ’aktivistiske’ udenrigspolitik.

Men mens politikere og militær over en bred kam ikke kan få soldaterne sendt til et nyt brændpunkt i verden hurtigt nok, siger stemningen i befolkningen noget andet.

Det fik deltagere i den århusianske fredsbevægelse, Århus mod Krig og Terror, en god fornemmelse af på en gadeaktion mandag.

”Helt enig, der har været krige nok”, ”Der står økonomiske interesser bag” eller ”Tænk alt det man kunne få for pengene, skoler f.eks”, var typiske kommentarer fra forbipasserende.

En hel ny Megafonmåling viser, at et flertal af danskerne mener, at Danmark har været for meget i krig siden 2001. Kun 29 % mener, at det har været rigtigt for Danmark at være i krig i Afghanistan.

Danmark har trods vores lands størrelse haft en vigtig betydning for amerikansk imperialisme under USA’s ’krig mod terror’, ikke mindst propagandamæssigt.

Damon Wilson, sikkerhedsrådgiver for USA’s forhenværende præsident George W. Bush, har for nylig fortalt, hvor vigtigt det var for USA, at en traditionelt FN-orienteret og fredselskende nation som Danmark bakkede op om USA’s krige.

Premien var blandt andet – ifølge samme Damon Wilson – at Bushs krigsforbryderkammerat Anders Fogh Rasmussen fik hans hjælp til at blive generalsekretær i NATO.

Efter sommerferien ønsker regeringen, Venstre og Konservative at tage beslutning om dansk deltagelse i FN missionen i Mali, hvor vestlige økonomiske interesser skal plejes. Regeringen ønsker at sende stabsofficerer og transportfly til Afrika. Enhedslisten er positiv, men har ikke endeligt besluttet sig.

I den omdelte løbeseddel tager Århus mod Krig og Terror klart afstand fra dansk deltagelse, da FN-missionen har karakter af en hjælpefunktion for bl.a. franske interesser, trods smukke ord om den fredsbevarende karakter.

Billedet af danske regeringer der fører benhård EU-nedskæringspolitik og krigerisk NATO-politik står tydeligere og tydeligere. Mens velfærden barberes væk prioriteres pengene til krig uden en demokratisk opbakning bag. Der er meget langt fra befolkningens holdning til dansk krigsdeltagelse og til Folketingets beslutninger om samme.

Hvis beslutningerne om kommende krige skal påvirkes, må krigsmodstanden styrkes og organiseres bredt, i fagforeninger, fredsgrupper mm. Og gå fra usynlighed til klare markeringer.

Århus mod Krig og Terror afholder fredsfestival og demonstration lørdag d. 5. oktober med temaet ’Nej til EU’s krigspolitik’


Se også løbeseddel fra gadeaktionen (pdf)

”Vi har ikke brug for en ny krig!”

Se også

Militær og politikere: ”Vi vil have en ny krig”

Netavisen 17. juli 2013

Netavisen 30. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne