Militær og politikere: ”Vi vil have en ny krig”


Om kort tid trækkes de sidste danske kampsoldater ud fra Afghanistan efter 12 års krig. Politikerne , der sendte dem af sted foretager en form for status, i  det store og hele uden nogen form for selvkritik, eller en vurdering af,  om krigen tjente et samfundsgavnligt formål. De tortæller helle rikke, hvem der egentlig vandt.

Men de der tænker, at den danske krigsdeltagelse under fremmede himmelstrøg måske nu vil blive droslet lidt ned, kan godt tro om igen.

 


Thorning-Schmidt i Afghanistan: En stadig strøm af danske politikere er valfartet til krigsskuepladserne for at opmuntre deres udsendte kamptropper

 

Krigslysten er faktisk så stor hos politikerne, at de helt glemmer at fremføre de sædvanlige ’presserende’ grunde til at dansk militær skal ud og angribe andre lande og folk ude i verden. Vi skal bare være med!

”Vi skal spille en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk rolle. Vi er ikke et neutralt land. Vi vil være med”, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører Bjarne Laustsen

Hvor USA sender tropperne hen, skal Danmark følge efter. Anders Fogh Rasmussen har følgesvende også i SRSF-regeringen.

Bjarne Laustsen håber på et FN-mandat til at angribe Syrien direkte, og ikke kun som nu gennem infiltration og støtte til ’oprørerne’, der modtager massiv våbenhjælp og tilgang af udenlandske deltagere (opgjort til omkring 17.000) fra Danmarks allierede.  

Venstre er helt enig. Troels Lund Poulsen siger:
”Og så skal vi også være villige til at deltage i missioner i den hårde og spidse ende”.

Den aktive opslutning om USA’s og NATO’s krigseventyr er blevet et fast princip. De begrunder sig selv. Man behøver ikke at pakke de imperialistiske interesser  ind i humane floskler om frihed og demokrati.

I Afghanistan har krigen kostet et stort og ukendt antal civiles død og krigen efterlader et land med større konflikter og problemer end nogensinde.

Krigen i Afghanistan har kostet 43 danske soldater livet og 13 milliarder kr.

Zenia Stampe fra Radikale Venstre kalder nu krigen i Afghanistan for en fejl, men partiet har ikke desto mindre stået bag beslutningen hele vejen igennem.

Afrika og Mali bliver sandsynligvis den næste mission. Villy Søvndal vakler ikke:
”Vi er klar til at sende fly og stabsofficerer til Mali”.

Beslutningen tages endeligt efter Folketingets sommerferie. Der er dog allerede bevilget 15 millioner til ’en smidig overgang’ fra fransk militæraktion til FN- mission.

Afrika er centralt i de multinationales kamp for råstoffer og indflydelse. USA opruster mod Kina og EU er med ved bordet og ved fronten. Under FNs hat vil også Kina sende kamptropper til Mali.

Den danske regering har store planer for både industri og storlandbrug i Afrika, interesser der skal sikres. Også med våben.

Militæret er på udkig efter nye krige, så krigsmaskinen kan holdes smurt.

Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel og Korporalforening:
I Afghanistan har soldaterne blandt meget mere lært at undgå vejsidebomber, patruljere i meterhøje majsmarker, operere i ekstremt klima og har stået over for en kæmpe logistisk udfordring. De har også fået det nyeste udstyr – fragmentationsvest, hjelm, køretøjer. ..Tre-fire år uden mission, så vil kompetencerne være noget rustne”.

Jens Lønborg, chef for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando følger samme spor:
”Vi har aldrig været bedre til at slås…og missionerne højner vores niveau. Der er ingen tvivl om, at vi håber på snart at få en ny opgave.”

Pengemændene i våbenindustri og transport har sikkert også en mening, som de dog ikke lufter så frit som politikerne. Men firmaer som Terma A/S og A.P. Møller Mærsk og andre har en umiddelbar og afgørende interesse i krigenes fortsættelse.

Overalt hvor der er krig, laver Mærsk kontrakter ’med rettidig omhu’ om containertrafikken for transport af troppeforsyninger mm. Mærsks kontrakter under USA’s og Danmarks krige har været - og er -  yderst indbringende.

Sandheden er, at USA, NATO og Danmark tabte krigen i Afghanistan. Taliban-regimer står om muligt endnu stærkere i det krigsødelagte land, end da man gik ind og afsatte det i 2001.

Og de krigsgale politikere i USA, Danmark og NATO-landene har deres befolkninger imod sig, når de vil kaste sig ud i nye krigseventyr for at pleje deres imperialistiske interesser.



Se også

Video fra KPnetTV: Interview med Høgni og Brian - tidligere udsendte danske soldater

NATO er basalt set en terrororganisation, siger to tidligere udsendte soldater i Afghanistan - og befolkningen og soldaterne bliver ført bag lyset. Høgni og Brian fotæller deres barske historier - og protesterer nu hver dag foran Christiansborg.

Se hele videoen her



Baggrund

Ved krigsstarten

Hænderne væk fra Afghanistan
Af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 20, 2001



Nyt kapitel i den afghanske tragedie
Af Klaus Riis
Netavisen 18. november 2001


Status

Krigsforbrydernes fiasko: Den tabte krig i Afghanistan
Netavisen 18. oktober 2012

Netavisen 17. juli 2013