Midttrafik udliciterer billetkontrollen: Buskontrollører erstattes af G4S 

Midttrafik er et trafikselskab under Aarhus Kommune og region Midt, der administrerer den offentlige transport. Over en længere periode har selskabet ført en kamp imod fagligt aktive billetkontrollører og fyrede på et tidspunkt hele klubbestyrelsen.

Midttrafik har nu besluttet, at udlicitere opgaven med billetkontrol og foreløbigt frem til nytår hyres et privat selskab, det berygtede G4S i stedet.

Kirsten Normann Andersen, afdelingsformand i FOA Aarhus udtaler:

”Det er en falliterklæring og Aarhus Kommune burde selv hjemkalde og stå for kontrollen. Det er også kontrollørernes ønske”.

Udlicitering af opgaven betyder et ekstra mellemled og at prisen for kommunen uundgåeligt stiger, når vagtfirmaets profit skal lægges oveni.

Vigtigt for Midttrafik er formodentligt det faktum, at de med dette greb får stoppet kritik og faglig aktivitet. Folkene i G4S er ”professionelle” og formodes ikke at være engagerede i arbejdsforholdene.

Vicedirektør i Midttrafik Mette Julbo udtaler endvidere til Århus Stiftstidende: ”I en udbudssituation køber vi et sygefravær på nul.”.  Så alt i alt køber man en ’effektiv løsning uden sygdom og uden brok’.

Også den samlede medarbejderside i Midttrafiks centrale samarbejdsudvalg, HMU, har advaret mod en udlicitering. FOA Århus citerer HMU i en pressemeddelelse:

”Hvis Århus Kommune overtager billetkontrollen, så vil kommunen ikke være den eneste offentlige myndighed som på det seneste har overtaget opgaver, de havde overladt til andre. Samsø Kommune overtager således færgefarten til Jylland fra rederiet Færgen, Odder kommune overtager lønadministrationen fra KMD, og i Skejby overtager hospitalet rengøringen fra et privat selskab. Alle steder sker det fordi, de pågældende myndigheder vurderer, at de kan løse opgaven bedre og – eller – billigere selv”.
Vagtselskabet G4S har blod på hænderne

G4S er berygtet verden over for at indgå i bevogtningsopgaver i verdens brændpunkter, opgaver med blod på hænderne. De leverer overvågning, vagttjeneste og fængsler for krigsførende magter og går ind i situationer hvor magthaverne ønsker at styre forventede protester og folkeforsamlinger.

De leverer sikkerhed til Israel vendt imod palæstinenserne i de folkeretsstridige bosættelsesområder, de har ageret privat vagtværn under Irakkrigen og meget mere.

I 2010 lovede G4S, efter stærkt pres fra blandt andre Boykot Israel, at de ville trække sig fra aktiviteter i Israel og Palæstina, men DanWatch skriver d. 30. maj 2013:

”Nu bekræfter pressemedarbejder Piers Zangana, overfor DanWatch, at G4S vedholder deres kontrakter med private og kommercielle kunder i israelske bosættelser samt deres kontrakter med israelske fængsler.”

G4S bør boykottes overalt og Aarhus Kommune bør stoppe Midttrafiks udlicitering og brugen af G4S. Både fordi opgaven varetages bedst i kommunen og fordi G4S har blod på hænderne.

Midttrafiks bestyrelse besluttede 3. juli, at hele billetkontrollen, ikke kun dele af den, sendes i udbud.

Læs også

Fagligt aktive fyres

Netavisen 22. april 2013

Netavisen 3. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne