Det fuldautomatiske landbrug indenfor horisonten


En række lande er i disse år langsomt på vej med selvkørende robotteknologi til landbruget. Der er et stort skridt fra den automatiske maskine der kan styre malkning, vanding eller fodring osv. til en traktor der kan køre selv på marken.

Det kræver en stor regnekraft at styre ved hjælp af gps og sensordata, og det har indtil for få år siden været en forhindring. Men også præcisions problemer med instrumenter som højdemålere og gps har holdt udviklingen tilbage.

Det er altsammen ved at komme på plads og samtidig er billedkendelse og alternative pejlingsinstrumenter blevet meget mindre og hurtigere og ikke mindst billigere at bruge.

Til sammen betyder det at ny prototype markmaskine fra det danske firma Kongskilde kan bevæge sig med få cm. nøjagtighed under ideelle forhold og så begynder det at være præcist nok til at arbejdet med at så, og gøde og luge og høste kan foretages fuldautomatisk, med meget mindre maskiner og motorkraft end de sædvanlige bemandede monstertraktorer der drøner henover markerne med kæmpe værktøjer slæbende efter sig.

I teorien i hvertfald, for der vil gå nogle år med praktisk afprøvning af hvor robuste og vedligeholdelseskrævende maskinerne er, og hvor hvordan økonomien er i drift.

Hvornår det kan betale sig at skifte til moderne dyrkningsmetoder er et af de elementer, der kommer til at bestemme, hvornår teknologien vinder indpas.
Men det kan være svært at regne ud.

Dansk og europæiske landbrug i almindelighed er ikke meget for at fortælle om hvordan økonomien hænger sammen.

Jordspekulation og fødevarespekulation og EU-støttemidler og arbejdskraft på slavelignede kontrakter, og dyrehold under fabrikslignede forhold.

Og de mange eksisterende magtstrukturer og økonomiske interesser der er i maskiner og sprøjtegifte med mere.

Landbrug er ikke just idyl under overfladen.


Mere information

I denne weekenden afholdes for 11. gang en såkaldt Field Robot Event organiseret af en stribe europæiske universiteter.
Læs om eventet her

Ingeniøren:
Robot på larvefødder fjerner ukrudt i marken

Flere robotter:
fieldrobot.dk

Netavisen 30. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne