FOA forlader OAO

FOA har besluttet at melde sig ud af Offentligt Ansattes Organisation, OAO, fra årsskiftet i protest mod den såkaldte mini-trepartsaftale, der betyder offentlige nedskæringer for 12 mia. kr. Det er hen ved halvdelen af OAOs medlemmer

Det besluttede et flertal i FOAs hovedbestyrelse i dag ved et ekstraordinært møde om sidste uges mini treparts-aftale om modernisering af den offentlige sektor. Aftalen blev indgået mellem regeringen, kommunerne, regionerne, OAO, FTF og AC.

Forud for indgåelsen af aftalen var FOA trådt ud af forhandlingerne om en tillidsreform, fordi regeringens ambitionsniveau, i forhold til at gennemføre en ægte tillidsreform, var alt for lavt.

– Vi havde armene højt hævet, da regeringen i sit regeringsgrundlag havde medtaget en reform med fokus på tillid, faglighed, ledelse og afbureaukratisering i den offentlige sektor. Men vi fik hurtigt armene ned, da det viste sig, at regeringen havde opgivet tanken om den reform, som for alvor kunne ændre på de offentligt ansattes arbejdsdag, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Det kom helt bag på FOA, at det i stedet endte med den nye såkaldte mini treparts-aftale, som angiveligt også inddrager regeringens planer om at spare 12 mia. kr. gennem effektiviseringer i den offentlige sektor, herunder på arbejdstidsregler og arbejdsforhold.

For FOA er det samtidig helt uforståeligt, at parterne i mini treparts-aftalen blander sig i, hvorvidt kommuner og regioner skal kunne få dispensation fra bestemmelser i de aftalte overenskomster.

– Den mulighed for at søge dispensation har hele tiden været en del af frikommuneforsøget. Men det har hidtil alene været overenskomstparterne, der tog stilling til den slags ansøgninger. Nu har parterne i mini treparts-aftalen så åbenbart tænkt sig, at de skal sidde og rode med fingrene nede i FOAs overenskomster. Det er uhørt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger Dennis Kristensen.

Beslutningen i FOAs hovedbestyrelse holder en dør åben for et fortsat medlemskab af OAO, såfremt LO-organisationerne på det offentlige arbejdsmarked i fællesskab i løbet af det næste halve år kan diskutere sig frem til et fremtidigt bæredygtigt grundlag for OAO.

Se også

FOA: Helt forrykt – Vi er chokeret over OAO
Netavisen 24. juni 2013

Netavisen 25. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne