Lov om kvindelig værnepligt – ligestilling vendt på hovedet

Kvindelig værnepligt handler hverken om ligestilling eller om forsvaret af Norge, men om  at styrke musklerne hos de norske kapitalinteresser i alliance med USA og Nato.

Af Jan R. Steinholt

Jublen vil ingen ende tage hos partierne fra Rødt til Fremskridtspartiet, for ikke at tale om Forsvaret. Fredag d. 14. juni, tre dage efter markeringen af 100-året for kvindernes stemmeret, bankede Stortinget loven om såkaldt kønsneutral værnepligt igennem.

Ungdomsorganisationerne fra Fremskridtspartiets Ungdom til Rød Ungdom har sammen med Forsvaret siden 2008 drevet en aktiv lobbyvirksomhed for at få moderpartierne til at gå ind for kvindelig værnepligt.

Allerede i 2007 udnævnte RU krigsministeren til ’Ugens helt’ og gav hende ”Rød Ungdoms fulde støtte i kampen for ligestillet værnepligt!”

Kampagnen er lykkedes til fulde. På landsmøde efter landsmøde i foråret har SV, Ap, Højre, Venstre og FrP vedtaget støtteudtalelser til denne ’kvindesag’. Udenrigsminister Barth Eide glæder sig og griner hele vejen til Bruxelles, hvor han kan overbringe den glade nyhed.

Beslutningen omfavnes som feminisme, ligestilling og kvindefrigørelse per excellence. Dette er dobbelthykleri og ligestilling vendt på hovedet

Almindelig værnepligt der omfatter hele befolkningen, mænd som kvinder, er absolut at foretrække for en professionel, hvervet hær. Men værnepligtsforsvaret i Norge er i praksis allerede likvideret.

Nedbrydningen startede allerde under forsvarsminister Kosmo i 1996 og baggrunden var at man allerede da indså behovet for en omlægning ”i lyset af de udfordringer som brugen af de norske styrker i operationer udenfor landets grænser indebærer”.

Den begyndende afskaffelse af værnepligtshæren er gået hånd i hånd med omlægningen fra et land- og søforsvar til en angrebshær, der er skræddersyet til udenlandske operationer a la Libyen.

Den almindelige værnepligt politikerne snakker om er historie. Det de snakker om er i virkeligheden en udplukningspligt, pligt til at gå i NATO’s krigstjeneste, hvis du bliver vurderet som kvalificeret og motiveret.

Ingen reel værnepligt for mænd

Der eksisterer i 2013 ikke en reel værnepligt for mænd. Kun en tredjedel af den mandlige del af befolkningen aftjener ’værnepligten’. Den der ikke vil og den der er ’motiveret’ udskilles ved sessionen. Endnu færre kvinder vil blive fundet ’værdige’.

Regeringen Stoltenberg gik i 2008 ind for sessionspligt for kvinder, netop for at kunne foretage en tilsvarende sortering. Problemet med denne løsning var, set med Forsvarets og NATO’s øjne, at de kvinder, der blev trukket ud og fundet værdige og brugbare til NATO’s formål, stadig kunne sige nej. Og det har 92 % af dem gjort.

Som Torild Skard fra Norsk Kvinnesaksforening skrev i Dagsavisen 4. april:

”Forsvaret har længe drevet en målbevidst jagt på kvinder. Der er sat en bred indsats i gang for at få flere med i militæret med ændringer af regler, gennem kampagner, uddannelse og indkaldelse til session. Målet er nu 20 procent kvinder. Men man har kun nået 8 procent, så kravet om tvungen værnepligt vinder frem”.

Dette problem har Stortinget nu løst, med hysterisk bifald fra stort set hele ’venstrefløjen’.

Sagens kerne er, at Forsvaret og NATO vil have professionelle soldater som lystrer deres mindste vink, og de vil vælge dem ud som er fysisk og ’mentalt’ bedst egnede og lettest manipulerbare at sende på imperialistisk opgaver i udlandet.

Kønnet er irrelevant. Det handler overhovedet ikke om ligestilling, men om at fordoble udvalget. Norge følger her i Israels fodspor, en af de få imperialiststater med kvindelig værnepligt.

I dagens imperialistiske Norge er loven om kvindelig værnepligt derfor reaktionær i sit indhold, uanset hvor meget den serveres med fraser om ligestilling, og uanset hvor meget den omfavnes af en usædvanlig naiv venstrefløj, som har ladet sig bedrage af snik-snak og plusord af typen ligestilling og feminisme.

Oversat af Kommunistisk Politik fra

Lov om kvinnelig verneplikt – likestilling på vrangen
Revolusjon 14. juni 2013

 

Netavisen 18. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater