Nyt lapperi på asocial reform: Et dyrere og dårligere dagpengesystem

 

Kraftige folkelige protester har tvunget SRSF-regeringen til at komme op med en ny løsning for de 30.000+, der om kort tid står til at falde helt ud af dagpengesystemet og være afhængig af kontanthjælp eller forsørgelse fra ægtefælle eller kæreste, hvis man  ikke er gift.

Det ny ’udspil’ hedder  ‘Ny og bedre indfasning af dagpengereformen’. Det må siges at være en indrømmelse af, at den ikke har været god trods akutløsningerne. De har alle været blålys.

Selve den asociale reform er uantastet. SRSF insisterer på at den nyliberale reform skal gennemføres. Dens reelle sigte er sikre øget løntrykkeri og bringe udsigten til sult og frygten for fremtiden til at piske arbejderne til at acceptere alle urimeligheder.

Udspillet ændrer ikke ved dagpengereformen, men forlænger indfasningsperioden. Det skal frem til og med 2016  sikre, at de, der allerede er faldet ud af dagpengesystemet eller beregnes til at falde ud, ikke totalt mister forsørgelsesgrundlaget med en ny ’arbejdmarkedsydelse’.

Med denne  vil forsørgere kunne få 80 procent af højeste dagpengesats. Ikke-forsørgere vil kunne få 60 procent af samme sats. Modtagere af  den nye arbejdsmarkedsydelse vil blive stillet over for krav om at stå til rådighed på en anden måde en dagpengemodtagere, bl.a. i form af aktivering og nytteindsats.

Lappereformen skal i første række betales af alle A-kasse-medlemmer med en forhøjelse af det månedlige kontingent med 35,- kr. foreløbig over de næste tre år.

Mens Enhedslisten glæder sig over udspillet og til igen at komme til forhandlinger i statsministeriet, er kritikken fra arbejdspladser, arbejdsløshedsbevægelsen og progressive fagforeninger hård.

FOAs formand Dennis Kristensen fordømmer udspillet som endnu en lappeløsning. Til Politiken siger han:

– Det bliver til lap på lap på lap. Jeg kan huske, når jeg i mine unge dage skulle lappe en cykel. Hvis man bliver ved med at sætte lapper oven på slangen, så kommer der et tidspunkt, hvor den eksploderer
, og tilføjer:
– Der er for meget lapperi i det her, og man tager ikke fat på det grundlæggende problem i selve dagpengesystemet.

I en pressemeddelelse fra FOA spørges der:

”Hvorfor skal vi betale mere for et ringere dagpengesystem? Det er dybt besynderligt. Lønmodtagerne har jo allerede betalt milliarder gennem halveringen af dagpengeperioden.

Udover den skæve finansiering kritiserer FOA, at lappeudspillet ikke indeholder en forkortelse af genoptjeningsretten og en forbedring af mulighederne for supplerende dagpenge.

Nettoresultatet af SRSF’s ’bestræbelser’ på at ’skabe tryghed’ og sikre deres reformofre er et dyrere og dårlige dagpengesystem.

Se også FOAs pressemeddelelse

Hvorfor skal lønmodtagerne betale mere for et ringere dagpengesystem?

Netavisen 14. maj 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne