Arbejdsretten en klassedomstol – i Norge som i Danmark

Af S. Johansen, Revolusjon (no)

For læsere af Revolusjon er det næppe nogen overraskelse, at ytringsfriheden ikke er lige for alle eller at Hovedaftalen og arbejdsretten er redskaber for arbejdskøberne. Det er dog ikke så ofte, at Arbejdsretten bruges direkte til at lukke munden på fagligt tillidsvalgte og dømme deres organisationer.

Men 5. november i fjor faldt dommen mod Norsk Flyvelederforening for brud på hovedaftalen mellem fagforeningerne og arbejdsgiverforeningen Spekter. Her dømmes Norsk Flyvelederforening til at fyre en tillidsvalgt og at betale arbejdsgiverens sagsomkostninger på 375.000 kr.

Hvad er det da flyvelederne har gjort? Jo, en af de tillidsvalgte har udtrykt utilfredshed med en lønseddel og givet udtryk for, at utilfredsheden godt kunne få konsekvenser. Dette havde han angiveligt ikke lov til. For fagligt tillidsvalgte er det ikke usædvanligt, at arbejdsgiverne truer med, at hvis et opgør bliver for dyrt for virksomheden vil det få konsekvenser, men der har aldrig været gjort en sag ud af at sådanne udtalelser skulle medfør, at ledere eller virksomhedsejere skulle afsættes.

Flyvelederne er godt organiseret, og de er organiesret i en professionsfagforening. De er også kendt for at bruge deres faglige styrke til at varetage løn- og arbejdsvilkår. Det er da værd at bemærke, at dette provokerer arbejdsgiverforeningen Spekter så stærkt, at de bruger Arbejdsretten til at gå løs på en tillidsvalgt som har udtrykt utilfredshed med en lønopgørelse.

Dette må betegnes som angreb på ytringsfriheden og endda et skridt i retning af at lukke munden på en tillidsvalgt. Endnu engang viser Arbejdsretten sig som en klassedomstol. Det er værd at bemærke, at der blandt dommerne i Arbejdsretten var tidligere medlemmer af LO-toppen, som Kjell Bjørndalen fra Fellesforbundet og Tove Stangnes fra Fagforbundet.

Norsk Flyvelederforening fortjener fuld støtte i denne sag. Fagligt organiserede og tillidsvalgte, hvad enten de er i eller udenfor LO må slå ring om de faglige rettigheder og ikke lade sig kneble af hverken domstole eller arbejdsgiverforeninger.

.
Oversat fra norsk af Kommunistisk Politik fra

Faglig kommentar: Tillitsvalgte knebles

 

Netavisen 4. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater