Au pair talskvinde: Uønsket af udlændingeservice

Gerd Berlev har talt med  au pair’ernes talskvinde Jean Gocotano, som ikke har fået forlænget arbejds- og opholdstilladelse i Danmark, selvom hun har job hos FOA

Kommunistisk Politik 16, 2012


Au pair-talskvinde Jean Gocotano i gang med maling i de nyistandsatte lokaler hos Oktober på Vesterfælledvej, hvor lokalradioen Station 2000 og Radio Pinoy sender fra Foto: KP

Jeg møder Jean Gocotano på radioen Station2000, som er begyndt at sende fra de nyindrettede lokaler hos Oktober på Vesterfælledvej. Au pair’ernes energiske talskvinde går  lige til sagen:

–  Jeg vil starte fra begyndelsen. Jeg har været au pair i 18 måneder. Jeg har organiseret au pairs også før de sidste 18 måneder. For jeg kom fra Hongkong, hvor jeg var medlem af fagforeningen og en filippinsk organisation, der organiserede migrant-arbejdere og assisterede dem i sager om deres sociale rettigheder.

– Jeg er fra Filippinerne og flyttede til Hongkong for at arbejde som hushjælp. Efter jeg kom her til Danmark har jeg sammen med andre au pairs herfra deltaget i en konference hos ILO i Geneve, der erklærede, at ’En hushjælp er arbejder’. Sådan hed det i udtalelsen, som vi tilsluttede os.

– De hørte vores erfaringer med au pair spørgsmålet og konstaterede, at au pairs og hushjælp er stort set det samme. Au pairs kaldes kulturudveksling, men efter i sin natur og i virkeligheden er det hushjælp. Så de opfordrede os om at blive tilknyttet en fagforening, og vi forsøgte at blive medlemmer af FOA, og derfra forsøgte vi at organisere au pairs og hjælpe dem med deres problemer.

– Oftest er det problemer med deres værtsfamilie, som feriebetaling og overarbejde. Der er nogle, der  ikke har papirer her, men har brug for lægehjælp og rådgivning. FOA hjalp med lovgivningsvejledning.

– Det fik fagforeningen til at indse min evne til at organisere, så de besluttede at ansætte mig som au pair organisator i fagforeningen. Og i februar 2012 indsendte de papirerne, vi havde underskrevet, for i marts sluttede min ansættelseskontrakt som au pair.

Under behandling af udlændingeservice

GB: – Så det var vel en formssag at få bragt papirerne i orden?

JG: – Sagen blev sat i gang i februar, og det varede 5 måneder. Men vi satte os ikke bare ned og ventede på svar om forlængelse af arbejds- og opholdstilladelsen. Jeg blev ved med at ringe til udlændingeservice og tage derind personligt for at få at vide, om der skete noget med mine papirer. De blev ved med at sige ”Der er ingen problemer, de er stadig under behandling”.  

– Men så i sidste måned, efter 5 måneder, ringede jeg til dem og spurgte, om der var noget nyt, og de sagde at jeg skulle stille personligt  på udlændingeservice. Så jeg tog derind dagen efter, det var mandag den 30. juli, og de bad om mit pas. Jeg vidste endnu ikke, hvad det var sket, jeg vidste ikke at jeg havde fået afslag. De fik passet, og de gjorde noget ved det, og så bad de mig om at  gå ud på af kontoret, hvor de i et andet kontor talte med mig uden tilhørere. Så fortalte de mig, at jeg skulle være ude af Danmark den 23. august, og derefter gav de mig mit pas med et stempel i. Det stempel betyder,  at jeg ikke engang kan fortsætte til andre jobs i andre lande i Europa.

– Det betyder, at det næste der skal ske, er at jeg tager til Filippinerne og starter forfra på processen. Filippinerne er jo et meget korrupt land, og det er meget svært at komme til et andet land igen. Jeg har erfaringer fra retssager i Filippinerne, og det er meget hårdt.

– Grunden til at der blev givet afslag på ansøgningen er, at de vil  give arbejdet til en dansker i stedet for en udlænding. Men de fleste au pairs er filippinere, så ved at ansætte en filippinsk organisator kan vi kommunikere, også på dialekt. Det er meget nemmere at tale om sine problemer til en af samme nationalitet.

– FOA klagede på det grundlag og også fordi det er sabotage af arbejdet med filippinerne. Det stoppede dermed pludselig. Vi har en masse igangværende sager, sager om svangerskab, klager om manglende feriebetaling og overtidsbetaling, og der kom flere medlemmer.

Protester, facebook og støtteappel

GB: – Men hverken au pair’erne eller FOA har accepteret afgørelsen. Der er protester i gang.

JG: – Ja, selvom en sagfører sagde: ”Der er ingen store problemer i det”. Det standsede ikke FOA, der fortsatte også efter at have sendt deres klage. Jeg talte med andre medlemmer og de sagde: Måske skal  vi lave en demonstration, men besluttede at  lave en appel om støtte i stedet. Så vi skrev en støtteappel.

Se

Henvendelse til støtte for Ms. Jean Gocotanos appel til den danske regering
Vær venlig at støtte, underskrive og send til email-adresserne i teksten inden 20. august 2012

– Vi har samlet underskrifter fra au pairs, organisationsledere og enkeltpersoner, som gerne vil støtte, og der kommer flere til. Vi har også en  facebook-side, hvor man kan ”like” hvis man vil støtte. Der er  også henvendelser fra andre lande, fra Hongkong og Macao, og fra brancheorganisationer over hele Europa. Vi har talt med nogen folketingsmedlemmer, der er sendt brev til arbejdsministeriet.

– Den gode nyhed er,  at sidste mandag sendte arbejdsministeriet et brev, der gav mig tilladelse til at blive her,  så længe sagen kører. Så det er godt nyt. Men det betyder ikke at vi vil stoppe kampagnen vi har startet. Vi fortsætter kampagnen.

– Jeg har følt mig behandlet som en kriminel. Myndighedspersonen, der gik ind i et andet kontor, det var en konfrontation: Her er et stempel og du skal være ude af Danmark,  ellers opholder du dig uden rettigheder, og kan udelukkes i 5 år.

– Før opfattede  jeg Europa som meget venligt, at her er et åbent land. Men mine første erfaringer her er meget dårlige. Anderledes end i Asien! Man bliver bange. Det er ligesom: Her ER der noget galt. Man  må gå ud af det her kontor, ind i et andet kontor, og de beholder mit pas. Først bagefter får jeg passet, de allerede har stemplet. De vil virkelig være sikre på.  at jeg kommer ud af Danmark.

– Men jeg er også meget heldig. Der er mange au pairs,  der støtter sagen og også ledere af organisationerne, og radioen Station2000 her er åben.

FOA og Radio Pinoy

GB: -: Kan du fortælle os om nogen af de sager, du har haft?

Jean fortsætter:  - En af de mest kritiske sager, vi har haft,  er en au pair, der blev gravid , og manden betalte ikke understøttelse til barnet. Pigen tog tilbage til Filippinerne sidste år,  og hun holdt fast i hans løfte om at ville understøtte barnet, men det gjorde han ikke. Vi fører sag på det nu med sagfører.

– Der er au pairs, der er blevet smidt ud midt om natten af familien, de arbejder hos, og en sag om en au pair,  der ville skifte familie, men familien ville ikke lade hende gå ud, og hun flygtede ud af vinduet uden at have noget med sig,  og også uden den løn hun skulle have haft. Der er også pigen der gik fra sin familie kl. 11 om aftenen, hun lagde alle sine ting i skraldespanden, så hun kunne hente dem der senere. Der er også en del sager om feriebetaling.

– Værtsfamilierne forstår ikke , og det ER meget forvirrende. Vi er formelt ikke arbejdere, men vi er omfattet af ferieloven, og nogle familier vil ikke forstå det. De tillader ikke deres au pair at holde ferie 5 uger om året,  og de vil heller ikke betale, men vi er under ferieloven,  skønt det kaldes  kulturel udveksling.

– Der findes også værtsfamilier, som er virkelig slemme. De lader ikke deres au pair gå ud, heller ikke efter 5 timers arbejde. De betragter os som deres tjenestefolk, de sætter skilte op på maden i køkkenet om, hvad vi må spise osv.,  skønt loven klart siger, at vi skal behandles som en del af familien. Vi får ikke løn, men lommepenge. Det med kulturel udveksling er blot en undskyldning for at få udført billigt arbejde

– FOA har også før taget sig af de her sager og med succes. Mange måtte betale overarbejdspengene. Det var også derfor vi valgte FOA. Vi nøjes ikke med at rådgive, føre sager og informere. Sammen med au pair-netværket arrangerer vi også sociale aktiviteter udflugter og samvær.

Jean slutter: -Men jeg arbejder ikke kun i FOA, jeg er også med i migrant-foreningen i Danmark og i radiostationen Pinoy- radio, der er en af redaktionerne på Station2000 på 95,5 mHz. Den sender tirsdag aften fra 19-21. Jeg fortæller om nye regler for au pairs; andre  kommer med nyheder fra Filippinerne og andre steder fra på Tagalo, som er vores sprog.

Netavisen 16. august 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater