Tre parter på samme side

Hvordan kan nogen undre sig over at medlemmerne forlader fagforeningerne i bundter, når fagtoppen ’slås’ for lavere realløn og længere arbejdstid? Allerede før forhandlingerne er gået i gang bag de lukkede døre forlyder det, at fagtoppen vil være med til at slagte Store Bededag og måske endnu een. De har også fundet på, at nyuddannede skal arbejde uden løn, for dagpengene.

Kommunistisk Politik 10, 2012

De længe annoncerede treparts-forhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse (dvs. den socialdemokratiske fagtop) skal nu sættes i gang. Fagtoppen har glædet sig til at sidde med ved bordet og ser ud til at kappes med hinanden i bestræbelserne på at finde måder at forlænge arbejdstiden på.

Foto: Peter Kenworthy
Stiff Kitten’s Blog

Og hele showet vil finde sted på baggrund af regeringens såkaldte 2020-plan, der dikterer lavvækst og nedskæringer i den offentlige sektor, og hvis væsentligste formål er at øge udbuddet af arbejdskraft, så løntrykkeri sørger for at presse det danske lønniveau ned.

Selvfølgelig ’af hensyn til konkurrenceevnen’, som det hedder i de fine forklaringer – og slet ikke med tanke på profitten …

Modydelsen til. Fagbevægelsen for lavere løn og længere arbejdstid skal være forbedrede uddannelser til arbejdskraften, så arbejdsgiverne også får dygtigere medarbejdere, der kan lave noget mere.

Det er ikke længere nogen hemmelighed, at et af resultaterne af tre-parts-forhandlingerne vil være slagtning af fridage. Store Bededag er oplagt. Den har ingen religiøs betydning længere – det er bare en god og tiltrængt forårsfridag – så den skal væk!

FTF: Nyuddannede på arbejde for dagpenge

Nu vil også et forslag om, at nyuddannede skal arbejde for dagpengene og uden løn blive en del af den dybt reaktionære aftale, der lægges op til.

Lærerforeningsformanden Anders Bondo Christensen er mønsterelev  i klasen og har stillet forslag om at lade nyuddannede lærere uden job arbejde på skoler for deres dagpenge. Sådan at de kan ’få erfaring’ i stedet for at gå hjemme. At det vil blive misbrugt til at reducere den lønnede lærerstab og skabe A- og B-hold på skolerne, som det for længst er tilfældet i daginstitutionerne, får ikke Bondo til at holde sig tilbage.

Og hans kollega Bente Sorgenfrey, formand for FTF, er begejstret for ideen:

-  Det er en ny og positiv måde at bruge dagpengene mere aktivt på. At lade nogle arbejde for dem vil være rigtig godt, siger hun til Politiken.

Dermed kan de nyuddannede få erfaringer, der på længere sigt kan skaffe dem ’et rigtigt job’, erklærer FTF-formanden, som tilføjer, at forslaget ikke kun vil komme til at gælde nyuddannede lærere. Det er brugbart for hele dne offentlige sektor, og nok også for områder på de private arbejdsmarked.

FOA: Med på vognen

Klassens uartige elev, FOAs formand Dennis Kristensen, skal nok føje sig, selvom han skumler lidt i krogene. For også han ser frem til tre-parts-forhandlingerne.

Derfor er hans kritik af 2020-planen særdeles afdæmpet. Han roser den for ’gode ambitioner’, men konstaterer også, at ”en vækstramme for den offentlige sektor på 0,8 procent kan desværre oversættes til nye offentlige nedskæringer”. Og det er så sandt som det er sagt.

Alligevel er FOA med:
– FOAs medlemmer er i den grad sultne efter uddannelse. Det er glædeligt i en tid, hvor regeringen bebuder, at uddannelse er højeste prioritet, siger Dennis Kristensen.

Regeringen vil med tre-parts-forhandlingerne skaffe 4 milliarder ved at udvide arbejdsudbuddet med 20.000 personer, konstaterer FOA-formanden, og tilføjer:

– Vi er helt med på at se på, hvordan vi skaffer ekstra arbejdskraft, når ledigheden er afskaffet. Men det bør ikke være sådan, at hver gang vi finder en krone, så putter finansministeren den i kassen.

Der er lagt op til enighed mellem tre parter, der står på samme side i den sociale kamp.

Se også

2020-planen: Reaktionær og arbejderfjendsk løntrykkerplan

Det virkelige alternativ: Ægte rødt!

OK 2020: Flertal vendte urafstemning ryggen

Sig fra! Sig nej! Stribevis af minusoverenskomster

Nedsat arbejdstid et aktuelt krav

Netavisen 10. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne