1. maj 2012 på Den røde Plads i Fælledparken

Billeder og reportage
Kommunistisk Politik 10, 2012

1. maj blev fejret over hele verden – i Danmark i strålende vejr med en fyldt Fælledpark i København og 150-200.000 deltagere

Mere end 10.000 besøgte Den røde Plads med APKs og DKU’s arrangement, der som vanligt var en blanding af politik, musik og fest.

1.maj og Den røde plads i Fælledparken

Den 1. maj er en særlig dag – og 1. maj i Fælledparken er noget helt specielt – en blanding af politisk mobilisering, progressive musikfestival og storslået folkefest

Den røde Plads bag Frimurerlogen i Fælledparken er det revolutionære Københavns talerstol, hvor APKs og DKU’s 1. maj-arrangement er blevet afholdt siden APK blev stiftet i april 2000. Med tiden er det blevet en fast begivenhed og et samlingspunkt for APK, DKU, venner,  sympatisører og kontakter, en hel stribe progressive kunstnere – og masser af 1. maj-deltagere i alle aldre.

Langt over ti tusinde besøgte arrangementet på en strålende solskinsdag, den bedste i de sidste seks år, hvor antallet af folk til 1. maj i Fælledparken lå på over 150.000, måske i nærheden af de 200.000. Spredt ud over parken og til en hel stribe arrangementer, med forskellige bud på politik og kultur, boder af enhver art og merchandise i mængder. På Den røde plads spændte det fra revolutionær bogbutik til økologiske pølser.

De borgerlige medier plejer at svine arbejdernes internationale kampdag til efter bedste evne. De skiftes mellem at erklære den for død eller bare være en drukfest, hvis de ikke kan berette om slagsmål eller uro. En klassiker er klagerne over ’svineriet’ efter de mange deltagere.

Som om man kan forvente, at op mod et par hundred tusinde ikke efterlader sig spor. Det gør langt færre også enhver anden dag end 1. maj.

I år var det ikke muligt at erklære kampdagen for død. Alene det enorme deltagerantal udelukke det. Derfor var det drukfesten og ’svineriet’, der måtte holde for.

I virkeligheden er det et enestående fænomen, man ser i Fælledparken 1. maj. Det er en gigantisk manifestation af arbejderklassen og ungdommen. Stort set alle venstrefløjsorganisationer  og folkelige og progressive bevægelser, organisationer og strømninger er repræsenteret. Og folk bevæger sig ind og ud mellem de forskellige pladser og telte – for at høre den taler, for at opleve den musikgruppe, for at møde de venner og kammerater.

Og for at det ikke skal kunne misforstås: Det er politikken, det er ønsket om et andet samfund, der bærer arrangementet, det er der den folkelige opslutning ligger.
Det giver sig også udtryk i klapsalverne til de progressive og revolutionære taler – og buh-råb mod statsminister Thorning-Schmidt, da hun afleverede sit nedskæringsbudskab.


Den amerikanske protestsanger David Rovics

Hjemmeside og gratis download her

På Den røde plads blev der fra starten fokuseret på kampen mod krig og imperialisme med den fremragende amerikanske protestsanger David Rovics som den første på hovedscenen, fulgt op af den herboende amerikanske journalist og forfatter Ron Ridenours lidenskabelige indlæg (på engelsk og dansk) mod imperialismen, der blev  modtaget med stort bifald.

Den dansk-bosatte amerikanske journalist og forfatter Ron Ridenour

Læs hans tale (delvist på engelsk)
1st Maj er anti-kaptitalist, anti-imperialist, anti-krig, for menneskeheden


Dirty Old Town

Dirty Old Town med musikere fra det tidligere Highway Child
Hjemmeside her

Den nydannede rockgruppe Dirty Old Town præsenterede sig selv  – med en del medlemmer fra det nu hedengangne Highway Child, som i mange år har afsluttet arrangementet på Den røde Plads. Derefter fulgte APKs tale ved Klaus Riis, redaktør af Kommunistisk Politik, og Izlems tale for DKU, der også begge hilstes med bifald.

Klaus Riis talte for Arbejderpartiet Kommunisterne

Det virkelige alternativ: Ægte rødt!


Vakili og Zaki ramte igen plet

Vakili på myspace

Rapperen Vakili, suppleret med kammeraten Zaki, er også et tilbagevendende indslag. Deres skarpe politiske tekster fra storbyen i dag vækker umiddelbar genklang.

Izlem taler for DKU

Fucked-up eller hvad?

Bo Richardt synger og taler for Fredsvagten

Bo Richardt, initiativtager til den ukuelige Fredsvagt ved Christiansborg, der holder ud på 12. år siden Danmark gik i krig mod Afghanistan i 200,  sang og fortalte om fredskampen i dag

AISHA med band

Og den stærke sangerinde Aisha, bl.a. tidligere korsanger i Savage Rose, der albumdebuterer den 23. maj, lagde ud med sin præsentationsturne og orkester på Den røde plads – livsbekræftende og glad musik.

Den stærke sangerinde AISHA startede sin gadetour for debut-albummet ‘Deeper than roots’, der udkommer den 21. maj

Se mere her

Der blev også rettet en kraftig opfordring fra Özgür, der deltog på den seneste lejr i 2010 i Selcuk i Tyrkiet, om at alle unge, der havde mulighed for det, tog med på den 23. internationale antiimperialistiske og antifascistiske ungdomslejr i Venezuela, der finder sted fra 4.-11. august.

Se mere her

Den glimrende britiske folkemusiker Michael Hamilton i folkemusikteltet

agen igennem optrådte en hel stribe glimrende musikere i folkemusikteltet, heriblandt David Rovics, den glimrende englænder Michael Hamilton, Helge Larsen og Klaus Caprani m.fl.


Paper Tigers afsluttede en flot 1. maj på Den Røde Plads

Mere om Paper Tigers her

Og det hele sluttede, godt halvanden time efter det annoncerede tidspunkt, med en flot koncert med Paper Tigers – i en  socialt og politisk løftet stemning.


Se også

Rød 1. maj 2012 Munkemose, Odense

Århus: Budskab til kampdag

International kampdag – International solidaritet

Netavisen 4. maj 2012

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne