Socialdemokraterne friske på velfærdsslagtning

Frem til deres næste kongres drøfter socialdemokraterne et oplæg, der lægger op til et opgør med ’velfærdstaten’ Imens er deres regering i fuld gang med slagtningen i et krisderamt Danmark plaget af massearbejdsløshed

Kommunistisk Politik 6, 2012

Det er for det meste de unge kvindelige socialdemokratiske ministre, der sendes i marken for at forsvare regeringens stadige velfærdsbarberinger. Ikke mindst beskæftigelsesminister Mette Frederiksen går til makronerne. Hun har udviklet en frisk stil med at Her tåles ikke noget pjat og Du skal stave tre gange til pligter før du kommer til ret.

For sammen med de konkrete angreb på møjsommeligt tilkæmpede velfærdsydelser og –goder kommer også et angreb på selve den ideologiske og værdimæssige kerne i ’velfærdsstaten’: at borgerne har nogle generelle rettigheder, der sætter ind når samfundet eller den enkelte ikke kan sikre en rimelig tilværelse.
Ingen, absolut ingen, skal føle de har ret til velfærdsgoder.

Med Thorning-regeringen har danskerne fået den måske nogensinde  mest EU-tro regering. Finanspagt, nedskæringer i stedet for investeringer – det hele bliver omsat til punkt og prikke. EU vil ikke have ’velfærdstater’ som medlemmer, og socialdemokraterne og regeringen er nu frisk i gang med at fjerne de tilbageblevne rester.

” Vi står i en økonomisk situation, hvor det er nødvendigt at overveje, om vi har råd til de universelle ydelser. Det er muligt, at nogle ydelser i fremtiden kan prioriteres anderledes, og at nogle kan undværes”, hedder det blandt andet i det oplæg, socialdemokraterne skal diskutere frem til deres kongres.

Det betyder, at de der ikke har og ikke får ret meget, skal have mindre endnu – og nogen slet ingenting.

”Danskerne er blevet bedre til at kræve deres ret end til at gøre deres pligt”, hedder det i det socialdemokratiske skod-oplæg.

Tættekammen tages frem

Dagpengehalveringer, efterlønslagtning, forhøjet pensionsalder, skatte- og afgiftsstigninger for den brede befolkning, reallønsfald for arbejdere og offentligt ansatte er ikke nok Kommende trepartsforhandlinger skal efter planen yderligere sætte arbejdstiden i vejret.

Nu skal det hele  gås igennem en gang til med en tættekam for at finde nye nedskæringer. Men det er selvfølgelig især overførselsindkomster som Mette Frederiksen og hendes makker Karen Hækkerup er ude efter. I sidste uge var det førtidspensioner og fleksjobs, i denne uge gælder det kontanthjælpen.

’Det er godt med arbejdsløshed’, siger deres nyliberale teorier. ’Det skaber arbejdspladser’. Og krig bliver fred, og velfærdsslagtning redder velfærden.

Mette Frederiksen har allerede luftet, at der vil komme angreb på kontanthjælpen. Nu koordineres med kommunerne. Kommunerne vil benytte unge på kontanthjælp som, gratis arbejdskraft fra dag 1. Allerede i dag er hver syvende offentlig ansat ikke ansat, men på støtteordning.

Gratis arbejdskraft kaldes at ’tvinge de unge til uddannelse’. F.eks. skal unge kontanthjælpsmodtagere under 30 klippe hæk hele dagen:

– Kommunerne forsøger at motivere unge til at uddanne sig og vil sende et signal om, at de unge skal yde noget for at få noget, siger socialdemokraten Jan Trøjborg, formand for Kommunernes Landsforening.

En ny ungdomsgeneration er ved at blive knækket af arbejdsløshed. Og har intet i udsigt.

Se også

Tilbageblik: Socialdemokraterne og velfærden
Hvordan kan Enhedslisten og andre regeringsstøtter ‘undre sig’ over socialdemokraternes politik for at nedlægge ‘velfærdssamfundet’? Det har åbent været på deres dagsorden siden Thorning blev partileder.
Leder i Kommunistisk Politik 16, 2005

Netavisen 19. marts 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne