Viljen til vind

Massefyringerne på Vestas

Vestas er langsomt, men sikkert på vej til at sende al produktion ud af landet. Væk er drømmen om et dansk industrieventyr

Komunistisk Politik 2, 2012

Den danske vindmølle-koncern Vestas er røget ud i en af sine største kriser. Den har nu for anden gang på lidt over et år annonceret fabrikslukninger og fyringer, efter at have nedjusteret resultatet for 2011 til et rundt nul.

I Danmark fyres 1.300 af de 6.600 afsatte, og i den øvrige verden fyres omkring 1.000 ud af 16.000 ansatte. Fyringsrunden rammer altså først og fremmest i Danmark.

Fyringer rammer hårdest i Danmark

Det er den dårligst tænkelige optakt til regeringens løfter om en kickstart af økonomien og omlægning af energiforsyningen til vindenergi.

Det var tilmed en ekstra bet, at nyheden fra Vestas kom samtidig med, at den danske regering havde officielt besøg af EU- kommissionen og forklarede om det danske EU-formandskabs planer for ”grøn vækst”.

– Jeg blev meget ked af det, da jeg hørte nyheden om, at Vestas vil afskedige et stort antal medarbejdere. Det føles som et voldsomt tilbageslag for det, vi gerne vil opnå, men det må fortsat være vejen frem. Vi er nødt til at investere i grøn teknologi, erklærede statsministeren.

Men de medfølgende arbejdspladser i Danmark er forsvundet i den blå luft.

Den seneste store fyringsrunde i Vestas var oktober 2010, hvor 3.000 mistede deres arbejde. Det var også med hovedvægten i Danmark. Adskillige udkantsbyer som Rudkøbing, Nakskov og Ringkøbing mistede industriarbejdspladser.

Året forinden – i april 2009 – blev 1.900 medarbejdere afskediget, også med hovedvægten i Danmark.

Tilbage i 2001 var stort set alle med på, at vindmøllerne skulle være et nyt dansk industrieventyr med masser af gode danske arbejdspladser.

Vindmøller forudsås at få samme betydning for den samlede danske samfundsøkonomi som bilerne for USA. Dengang stod de to danske vindmølle-producenter Vestas og NEG Micon for henholdsvis 20 og 13 procent af verdensmarkedet. I 2004 blev NEG Micon fusioneret med Vestas.

Optimistisk 3F

De seneste fabrikslukninger i Vestas føjer sig til de mere end 100.000 industriarbejdspladser, der er forsvundet fra Danmark til udlandet i sammenhæng med den økonomiske krise gennem de sidste ti år. Der er ingen grund til at tro, at disse arbejdspladser vender tilbage af sig selv.

I fagforeningen 3F er man dog optimistisk.

”Her ser vi efterdønningerne af ti års borgerligt styre. Jeg er så glad for, at den nye regering har en offensiv klimadagsorden. Det kan forhåbentlig skabe mange nye grønne job fremover,” siger formand for 3F’s Industrigruppe Mads Andersen og tilføjer: ”Selvom det jo er en katastrofe for alle dem, som mister jobbet. Og det er et meget hårdt slag for et lokalsamfund som Varde, hvor 350 fyres som følge af lukningen af den danske tårnfabrik.”

Travlhed i industrien

Der er tilsyneladende rigeligt at lave i vindmølleindustrien og også i Vestas. Men den økonomiske krise har skærpet konkurrencen, og Vestas’ ledelse har brugt energi og penge på byggeri af et nyt hovedkvarter, og den har gang på gang vurderet, at de økonomiske vinde ville være til gavn for netop deres industrigren.

Til den konkrete krise hører også en historie om, at Vestas’ udviklingsomkostninger i forbindelse med en fabrik til en ny generatortype med faste magneter har kostet næsten en milliard kr. mere end budgetteret, mens investeringen endnu slet ikke er begyndt at blive forrentet.

Til gengæld er vurderingen fra analytikere, at kassen i udviklingsafdelingen snart trænger til en massiv kapitalindsprøjtning. Det kan ske ved at udstede nye aktier eller ved simpelthen at sælge virksomheden til højestbydende.

Andre industrigiganter som Siemens er for alvor ved at komme ind på markedet for kæmpe vindmøller.
Indtil videre har krisen i Vestas ikke kostet hverken direktøren eller bestyrelsen taburetten.

Fyringer uden protest?

Historien om et dansk industrieventyr, der forsvandt, er også historien om, at markedskræfterne ikke evner at styre noget, heller ikke energiforsyning eller industrivirksomheder, til gavn for den almindelige befolkning.

Beslutningen om udflytning af tusinder af arbejdspladser og viden til lavtlønslande uden miljøregler eller arbejdsrettigheder burde aldrig være et spørgsmål, der overlades til ganske få personer med deres på det tørre.

For de danske arbejdere, der har udsigt til at miste jobbet, er der måske inspiration at hente fra arbejdskampen i 2009, hvor Vestas-arbejdere besatte deres fabrik i Newport, Isle of Wight, for at protestere mod tab af arbejdspladser.
At kæmpe er at leve.

Fakta om Vestas-fyringerne

* Vestas afskediger i januar 2012 2.335 medarbejdere, heraf 1.300 i Danmark.

* Herhjemme mister 550 timelønnede jobbet, mens det rammer 750 funktionærer.

* I Danmark lukkes produktionen af tårne i Varde. Administrationen i Århus, Hammel, Varde, Lem og Ringkøbing skal slankes.

* Sparerunden rammer også ansatte i Spanien, Tyskland, Italien, Sverige, USA, Kina etc.

* Alt i alt skal der være 1.749 færre ansatte i Europa.

* Samlet mister 1.600 funktionærer jobbet, mens 735 timelønnede globalt må sige farvel.

* Efter fyringsrunden vil der være 20.400 ansatte i vindmøllekoncernen, heraf 5.300 i Danmark.

* En mulig nedgang på det amerikanske marked betyder, at yderligere 1.600 måske skal fyres på Vestas’ fabrikker.

Hvor mange underleverandører der bliver direkte berørt vides endnu ikke.

Erfaringer fra lukningen af Lindø viser, at kun omkring halvdelen af dem, der mistede arbejdet, er kommet i ny beskæftigelse.

Netavisen 26. januar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne