OK2012 med garanteret reallønsfald: Stil lønkrav!

Overenskomstforhandlingerne for 240.000 ansatte på omkring 6000 virksomheder i industrien er gået i gang: Toppen vil ikke rejse lønkrav og arbejdskøberne vil se reallønsfald

Kommunistisk Politik 1, 2012

Industriområdet har altid været lønførende, men signalet ved OK2012 har fra alle sider været, at der er lagt op til reallønsnedgang.

Fra de offentlig ansattes storkonflikt 2007

Overenskomstforhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-Industri begyndte den 4. januar og skal efter køre planen være afsluttet senest 10. februar.

De blev skudt i gang med en demonstrationsmarkering fra HK, der denne gang for alvor forlanger den groft diskriminerende 50%-regel fjernet, der som det eneste fagforbund må opfylde et krav om at 50 pct. af en arbejdsplads er organiseret hos dem for at tegne overenskomst.

På forhånd har CO-Industri og LO fortalt vidt og bredt, at man ikke vil stille lønkrav. Dansk Industri har forkyndt, at man må regne med reallønsfald, og SRSF-regeringen har igen og igen erklæret, at der ikke må rejses lønkrav. Senest i Helle Thorning-Schmidts nytårstale.

Men regeringen holder lav profil og lade fagbevægelsens generaler og underofficerer om at vinde slaget: For en dansk EU-regering, der har lovet længere arbejdstid og lavere løn – og som netop har gennemført den veritable slagtning af efterlønnen og højnelsen af pensionsalderen – vil et reallønsfald være et godt resultat.

Krisebevidste danskere: Rejs lønkrav

Og det er fulgt op af et veritabelt mediebombardement, der går ud på,  som en overskrift i Berlingske Tidende lyder, at ’Krisebevidste danskere opgiver at få mere i løn’. Det støttes selvfølgelig af en hel stribe arbejdsmarkedsforskere.

Med så mange stærke kræfter imod har de røster, der har talt for at stille lønkrav på den politiske venstreside og i fagbevægelsens venstrefløj været få og spage. Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Kristian Juhl sent, og vel mest af gammel vane, været ude med en opfordring om at bede om mere i løn:

– Jeg håber, at folk har appetit på at forlange nogle ordentlige lønninger. Det vil give mere omsætning i samfundet. Det har vi i dén grad brug for. Skulle jeg ønske noget andet samfundsmæssigt var det, at arbejdstiden blev sat voldsomt ned,
siger han.

Det er selvfølgelig helt rigtigt, men det har en grim bismag af alibipolitik, når liste Ø støtter Thorning-regeringens generelle politik. Det vil ikke blive fulgt op af noget mærkbart.

Arbejderpartiet Kommunisterne opfordrer til at der rejses og kæmpes for kraftige lønstigninger på baggrund af de seneste års reallønsfald.  Det betyder også at forberede at sige Nej ved de kommende afstemninger om de forventede magre resultater.

Krisebevidste danskere rejser lønkrav!

Stop reallønsfaldet

Fagbevægelsens topforhandlere har været ude med ’bløde’ krav om mere tryghed i ansættelsen, øget uddannelse og kamp mod social dumping – for at undgå at rejse rigtige lønkrav. Hos arbejdsgiverne taler 4 ud af 5 topchefer om lønstigninger på ’højst 2 pct’.

LO, der repræsenterer 1,1 millioner medlemmer, forudser lønvækst i 2011-2013 på godt 2,0 procent om året.

LO- formand Harald Børsting roser dem, der ikke kræver mere løn:
– Det her afspejler, at vores medlemmer har en vilje til at give afkald på goder for at ændre på situationen. Vi går efter at bevare det nuværende lønniveau, men jeg tør ikke sige, hvornår vi kan indhente det reallønstab, vi har oplevet under krisen.

Reallønnen er faldet de seneste år. En privatansat oplever i gennemsnit 5.000 kroner i tabt købekraft. Alene den accelererende inflation og en hel stribe nye afgifter har allerede bidt mere end 2 pct. af. Det er langt fra nok til at bevare reallønnen, som Børsting tidligere har påstået, LO har som mål.

Se også
Vilde prisstigninger undergraver reallønnen
KP25, 2011

Netavisen 4. januar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne