Ny regering: Nyliberale nedskæringer og brudte valgløfter

Demonstration mod VKOs sparepakke med halvering af dagpengeperioden 8. juni 2010. S-SF-R fastholder den blå 'reform' Lige siden S-SF fremlagde deres nu stærkt ramponerede ’Fair løsning’ med et hovedpunkt om, at danskerne skal arbejde 12 minutter længere om dagen (en time mere om ugen) har Kommunistisk Politik/kpnet understreget risikoen for, at både VKO’s efterlønsslagtning og længere arbejdstid ville blive en realitet.

Demonstration mod VKOs sparepakke med halvering af dagpengeperioden 8. juni 2010. S-SF-R fastholder den blå ‘reform’

Det skete senest under valgkampen, da vi konstaterede:
”Problemet er, at danskerne i regelen ender med at få det værste af to verdener. I dette tilfælde både efterløns-, pensions- og dagpengeforringelser og længere ugentlig arbejdstid.”
Se
Udelukket fra valget: Bankpakke 1-4

I maj skrev vi:
”Det ’samarbejdende folkestyre’ er på vej tilbage, Christiansborg-politik vil igen blive ’kompromis’ets kunst’, og blokpolitiken, som er praktiseret med hård hånd af blå blok, vil blive blødt op, når ’de røde’ kommer til. Resultatet af en S/SF-regering – med støtte, mere eller mindre vekslende, fra Radikale og Enhedslisten – vil utvivlsomt blive en grumset blanding af de to 2020-planer.”
Se
Hvis Enhedslisten var spansk

Under valgkampen erklærede Helle Thorning, at danskerne ikke skulle betale kriseregningen to gange. VKOs tilbagetrækningsreform skulle skrottes og danskerne skulle arbejde længere.

Efter valget lyder der helt andre toner. VKO’s efterlønsslagtning og pensionsalderforhøjelser gennemføres – og danskerne skal alligevel arbejde mere!

Ved præsentationen af ’Et Danmark, der står sammen’ sagde den ny statsminister:
– Vi beder faktisk danskerne om at arbejdet noget mere. Det bliver måske ikke helt 12 minutter, men det bliver deropad. Dette er ikke en blå økonomisk politik eller kun en rød økonomisk politik. (Se artikel her)

Men hverken hævelse af pensionsalderen, efterlønsfjernelse eller højere daglig eller ugentlig arbejdstid har det fjerneste med ’rød’ politik at gøre. Det er ren nyliberal EU-dikteret politik, der går ud på at lade arbejderne og det store flertal betale krisen. Der skal betales to gange, og mere til, for bankpakker og superprofitter.

Den halverede dagpengeperiode får lov til at blive stående, selvom der gøres meget ud af, at de som falder i begyndelsen af 2012 kan få dagpengeperioden forlænget med et halvt år. Det er uendelig langt fra en tilbagerulning af en reaktionær blå ’reform’.

S/SF/Rs regeringsgrundlag er derudover i skærende modstrid med, hvad fagbevægelsen har kæmpet for i mere end hundrede år. Ikke mindst derfor er de positive signaler fra fagtoppen groteske, selvom deres højt ønskede ‘trepartsforhandlinger’ genindføres. Der står skrevet klasseforræderi over det hele.

Regeringsgrundlaget byder også på en hel stribe andre brudte valgløfter fra S/SF. F.eks. er den såkaldte millionærskat, den eneste antydning af at de rige også skal betale for krisen, er droppet. Det er de almindelige danskere, som kommer til at betale alle S-SF-R’s skatte- og afgiftsstigninger.

Spinnet omkring den nye regering har været massivt, og der er i pressen skabt det indtryk, at en hel stribe af VKO’s reaktionære reformer skrottes eller rulles tilbage og Danmark dermed sættes på en ny kurs, ikke mindst i forhold til flygtninge- og indvandrerprolitikken.

Kigger man nøjere efter, vil man se, at det meste af substansen også af DF’s .og VKs fremmedfjendske og diskriminerende indvandrerpolitik er bibeholdt. Bortset fra fjernelse af starthjælpen og et par andre udmærkede tiltag har ændringerne for det meste karakter af at fjerne DF’s symbolpolitk, så som den skærpede grænsekontrol. Nettoresultatet også på dette område at at de blå ’reformer’ bevares, selvom enkelte anstødssten luges væk.

Afskaffelse starthjælpen og nogle andre brutale fattigdomsydelser har været en højt profileret mærkesag for S/SF og Enhedslisten. Det er bare ikke lagt op til at det skal ske nu. (Se artikel her)

Sådan er det hele vejen igennem. I 10 år har aktive massebevægelser kæmpet mod VKO’s asociale politik. S/SF/R er kommet til magten ved at optage nogle (men kun nogle) af de krav de progressive bevægelser og organisationer har rejst. Når de så skal gennemføres, bliver de forhalet.

Thorning-regeringens politik ifølge regeringsgrundlaget er en grumset blanding af VKO og S/SF/R. Det er også en recept for at den borgerlige blok med V i spidsen vender tilbage ved næste valg.

Enhedslisten erklærer sig positiv over for regeringsgrundlaget og de trotskistiske og revisionistiske grupperinger glæder sig over deres’ røde’ regering. Det viser bare, at de er langt ude.

APK har opstillet 12 krav til den regering, som kom ud af FV2011. Vi genfremsætter disse krav til S/SF/R:
12 krav til en ny regering

Se også

Thorning-regering: Borgerlig politik med venstrealibi
Netavisen 18. september 2011

Kvinden der vil være statsminister i Danmark
Netavisen 15. september 2011

Netavisen 4. oktober 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne