Fedmekampagne: ’Din egen skyld du er overvægtig’

I den seneste tid har vi set starten på en ny velovervejet og veltilrettelagt sundhedskampagne fra VK-regeringens og myndighedernes side, som imidlertid kamufleres som en alarm fra en vågen og kritisk presses side.

Ikke mindst Politiken er gået i front i den ny kampagne med lederen ’Vi kan ikke lukke øjnene for fedmeepidemien’ og ’Store mennesker’, en hel artikelserie om fedme. TV2 laver overskrifter og indslag som som ’Fedmeepidemi er ude af kontrol’ .

Udgangspunktet er at ca. 600.000 voksne danskere er ’svært overvægtige’ og lider af ’fedme’. Antallet af fede børn er tilsyneladende ukendt. Tallet af voksne svært overvægtige er fordoblet på kun 20 år – på trods af myndighedernes ’forsøg på at dæmme op for epidemien’.

Op mod 200.000 er – ifølge kampagnens eksperter – ’decideret misbrugere’ på linje med alkoholikere og narkomaner.

Fedme er en tung byrde – både for den enkelte og for samfundet, som bruger masser af penge på behandling og gode råd. Kampagnen mod overvægt er med andre ord en oplagt sag for sundhedsapostle og moralister af enhver art, der vil dig og verden det bedste.

Kampagnen illustreres med overbevisende talmateriale, som det sig hør og bør:

Meningsmålingsinstituttet Megafon har for Politiken og TV2 har undersøgt danskernes holdning til fedme og konkluderer med usædvanligt høje tal, at 86 pct. mener (ligesom 86 pct. af de ’svært overvægtige’), at ’det er deres egen skyld’. 4 pct. mener det er ’familiens og venners ansvar’, 4 pct. at det er ’samfundets ansvar’ og 5 pct ved ikke.

Se Danskerne i ny måling: Fedme er de overvægtiges egen skyld

Hvad folk egentlig er blevet spurgt om, og hvilke valgmuligheder de har haft, fremgår ikke af avisartiklerne om målingen, og heller ikke af Megafons hjemmeside.

Kampagnen kører derudaf, og får veteran-og sundhedsminister Bertel Haarders blå stempel. Han er ikke bare bekymret – han er ’fortvivlet over fedmeepidemien’.
Det er med andre ord officielt: Overvægtige, pas på! Sundhedsmyndigheden er ude efter dig! Du er garanteret en dårlig presse, massiv fordømmelse, et dårligt liv og evig dårlig samvittighed. Skam dig og tab dig!

Det er din  egen skyld og dit eget problem! Til gengæld står moralske, men liberale sundhedsapostle fra Politiken klar med et krav om hjælp – ligesom med hjælp til rygerafvænning, selvom man ikke kan vænne folk helt af med at spise og drikke.

Det er ikke hensigten her at bestride, at fedme og svær overvægt er et problem, som bare skal ignoreres. Men det skal bestrides, at det alene er den enkeltes problem, den enkeltes ansvar og den enkeltes skyld.

Kampagner, som fører til stigmatisering af hele menneskegrupper, har ingen positiv værdi. Det vil legitimere diskrimination af overvægtige på arbejdsmarkedet og af de sociale myndigheder. Der findes masser af eksemplet på det.

Overvægtige er desuden et klart mindretal i befolkningen, i modsætning til rygerne, da den lige så individualiserede anti-rygekampagne i sin tid tog fart. Det i sig selv indikerer, at der vil blive gået hårdt til den.

Her skal imidlertid peges på bare et par faktorer, der er af stor betydning for befolkningens kilotilvækst, som der ikke fokuseres på i en kampagne, der i nyliberal ånd gør alle problemer til den enkeltes eget ansvar og forhåndsfrikender samfundet og de sociale faktorer i et sammensat spørgsmål, som den øgede overvægt udgør  ikke bare i Danmark, men i alle kapitalistisk udviklede lande.

At der er sket en fordobling af antallet af svært overvægtige i løbet af kun tyve år indikerer netop, at der også er historiske og sociale komponenter i spil.

En af de vigtigste er opfindelsen og den øgede brug af computere i maskiner og overalt på arbejdspladserne, der har ført til at folk bevæger sig langt mindre end tidligere. Det fysiske arbejde er simpelthen formindsket, og dermed kaloriebehovet. Sammen med hjemmecomputeren og TV’et betyder det en langt mere stillesiddende og mere fedtsikker tilværelse for de fleste af os.

En anden central komponent for vægtforøgelsen er også hele komplekset omkring ’fast food-kulturen’, ’junk food’ – de usunde, tilsukrede, smagsmanipulerede og fedende varer, som fødevareindustrien producerer.

Kostvanerne har ændret sig stærkt i den retning i de sidste 20-30 år. Den hurtige mad modsvarer et øget arbejdspres. De relativt billige, forringede madvarer (i modsætning til sund og nærende kost, der nu er mere eller mindre kostbare special- eller økologiske varer) modsvarer en slunken pengepung.

Et stort alkoholforbrug er selvfølgelig også en medvirkende faktor i vægtforøgelserne. En vis del af vægtforøgelsen er utvivlsomt også en følgevirkning af den seneste folkesundhedskampagne for rygestop.

Der skal simpelthen penge og overskud (af enhver art) til at leve sundt. Fedme har social slagside, og rammer tungest i bunden.

Socialt skabte og udviklede problemer kan aldrig løses med rent individuelle metoder og moralsk pres.

Der skal tages skridt af social karakter – det vil sige strengere krav til fødevareindustrien, kvaliteten af fødevarerne, mindre stillesidden og mere bevægelse på arbejdspladserne o.s.v.

Vægtdiskrimination og vægtmoralisme skal bekæmpes!

Netavisen 13. juli 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne