Fed arbejdsgiverfidus: 117.000 i jobs med løntilskud

Offentlige arbejdsgivere er storforbrugere af arbejdskraft med støttepenge  i ryggen Antallet af støttede jobs har sat  rekord

– Det hører ingen steder hjemme, at arbejdsgivere kan fyre ad fordøren, og samtidig tage folk ind ad bagdøren i virksomhedspraktik eller med løntilskud, siger næstformand i LO Lizette Risgaard til LO’s ugebrev A4.

Antallet af personer i virksomhedspraktik, job med løntilskud eller fleksjob boom’er nemlig. En opgørelse foretaget af A4 siger, at der i maj 2011 alene var ca. 117.000 personer i offentligt støttede jobs. Det er det højeste antal nogensinde.

Fra finanskrisen brød ud i 2008 til 2010 fordobles antallet af støttede jobs på årsbasis – fleksjobs fraregnet – fra 68.000 til 161.000, mere end en fordobling. Alt i alt er den støttede beskæftigelse vokset med hele 71 procent fra 2001 til 2010, hvor ikke færre end 228.000 var i støttet beskæftigelse i kortere eller længere tid. Kun i 2007 gik det nedad.

Både offentlig og privat

Tallene er et  klokkeklart udtryk for, at arbejdsgivere fyrer folk fra rigtige jobs for derefter at besætte deres arbejde med folk med løntilskud.

Det gælder ikke mindst offentlige arbejdsgivere. I 2010 konstaterede FOA, at i 55 af landets kommuner havde mere end hver fjerde pædagogmedhjælper offentlig støtte med sig.

– Der er gode grunde til, at folk med nedsat arbejdsevne – eksempelvis fleksjobberne – får offentlig støtte til at være i arbejde. Men at binde penge i rumpen på fuldt arbejdsdygtige mennesker, som regeringen gør i stor stil nu, hænger slet ikke sammen, siger Lizette Risgaard.

Men det er ikke kun offentlige arbejdsgivere, der får massive statstilskud gennem de støttede jobordninger. Virksomhedpraktikordningen er rigtig givtig også for private af slagsen.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Metal bruger 2 ud af 3 af virksomheder ordningen som gratis arbejdskraft. Kun hver tiende får fast arbejde i virksomheden efter praktiken. Fast arbejde er ellers hensigten med det midlertidige tilskud.

– Politisk har man udvidet aktiveringspolitikken fra før i tiden kun at have fokus på unge til i dag at omfatte stort set alle grupper af personer uden arbejde. De seneste års øget brug af virksomhedspraktik og løntilskud er jo også udtryk for politiske beslutninger,
siger Lisbeth Pedersen fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – til TV2Finans.

Netavisen 6. juli 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne