Offentlig OK 2011: Klart Ja, men få stemmer

Der lå inden afstemningen til årets historiske minusoverenskomst for de offentligt ansatte et voldsomt pres på de ansatte. Samtlige forbundsledelser anbefalede et JA med argumentation om nødvendighedens lov:
– Ellers mister vi arbejdspladser. Der er ingen penge i samfundet til at dække reallønnen ind.

Ved overenskomstfornyelsen for tre år siden, lovede de samme ledere forbedringer ved dette års overenskomst. I dag dækker de deres anbefaling ind under den finansielle krise på trods af, at krisen ikke er udløst af hverken sygeplejersker, pædagoger, socialmedhjælpere eller assistenter. De samme ledere er frække nok til at gentage påstanden:
– Det bliver bedre ved næste overenskomstfornyelse om to år.

Det mest positive om resultaterne er faktisk den nye OK-periode, som med to år igen bringer OK-fornyelsen ind i samme rytme som arbejderne på det private arbejdsmarked. Det åbner mulighed for en solidarisk storkonflikt.

Man kan roligt sige, at de mere end 800.000 offentligt ansatte fik kniven på struben:
“Der er ingen penge, og I vil miste arbejdspladser”

Det var en enig front af forbundspampere, der fremlagde demagogien. Disse blev tilmed bakket op af såkaldte kommunistiske kræfter fra Kommunistisk Parti!
Det har i denne suppedas af demagogi været svært at se et lys forude.

Den mest markante forbundsleder, Dennis Kristensen fra FOA, måtte da også komme den svage stemmeafgivning i møde:
– Det er forståeligt, at der denne gang har været en beskeden stemmeprocent. For resultatet er absolut ikke stort, og det indbyder heller ikke til begejstring.

Ikke desto mindre anbefalede han et JA og brystede sig over forbundets samfundsansvarlighed:
– Lønmodtagerne er i øjeblikket i fuld færd med at betale regningen for krisen. Medlemmerne har nu accepteret en historisk lav ramme.

– De offentligt ansatte har med deres stemmeafgivning vist stor ansvarlighed. Det bør alt andet lige give et godt politisk fundament for, at vi igen kan arbejde os ud af krisen, udtalte Dennis Kristensen efter stemmerne var gjort op, mens han samtidig udtrykte forhåbning om, at de offentlige arbejdsgivere ikke vil stille op med massefyringer. Det må forudses, at FOA-formanden kan se frem til en begmand.

De tre store kommunale forbund var tæt på at dumpe for de betingelser en NEJ-afstemning skal opfylde, hvis resultatet skal udløse en konflikt. Stemmeprocenten for Sundhedskartellet, FOA og Socialpædagogerne svingede fra 45,4 over 32,6 til 26. JA-stemmerne varierede fra 84 til 90,8 pct.

Netavisen 11. april 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne