To “genopretninger” i form af reduktion

“Vær velkommen i Herrens år” hedder det i salmesangen, der nyder indpas i mange hjem nytårsaften. Nogle er imidlertid mere velkomne end andre. Det er nemlig netop ved årsskiftet, at flere af VKO’s elementer i den såkaldte “Genopretningsplan” træder i kraft.

Kommunistisk Politik og kpnet har gennem de sidste 6 måneder dækket mange af planens skæve sider; men netop nu banker to af dem igennem, hvilket med vedtagelsen af finansloven er blevet realiteter.

For det første reduceres arbejdernes fradrag ved fagforeningskontingent til maksimalt 3.000 kr. årligt. For fuldtidsansatte og –dækkede er det reduktion på ca. 60 pct. Det vil koste hovedparten af lønmodtagerne mindst 2.500 kr. om året – i nettokroner. Altså minimum 200 kroner mindre om måneden til at leve for.

Det kan være, at Mærsk ikke i sit budget kan mærke en nedgang på 200 kr. om måneden; men det kan mange andre.

Oprindelig blev genopretningsforslaget fremlagt med et indhold, hvor også arbejdsgiverne skulle have deres fradragsret reduceret. Den ide er imidlertid gledet ud til højre: Lovforslaget blev simpelthen aldrig fremsat.

Ikke uden grund opfatter ledere af fagbevægelsen det som et angreb på organisationerne. Lederne begræder angrebet blandt andet ud fra den betragtning, at det sætter den danske model under pres, som ellers er en vigtig forudsætning for et fleksibelt arbejdsmarked.

Genopretningselement nr. 2 rammer ikke pr. definition lønmodtagere, men pensionister med egen bolig.

Nu skal man ikke lade sig forblænde: I Danmark er der rigtig mange ældre, der på den ene side ejer egen bolig – lejlighed som hus – men har vanskeligt ved at få den økonomiske side af tilværelsen til at løbe rundt. Det handler ikke mindst om pensionerede arbejdere. I

ndtil nytår har de kunnet erhverve sig lidt smør på brødet ved at indefryse deres ejendomsskatter. Hidtil har denne gruppe af pensionister betalt 0,375 pct. i rente af indefrysningen; men i 2011 skal de betale 3,08 pct. i rente – altså mere end en 8-dobling. Hvis de nye regler havde været gældende i år ville renten have været 4½ pct.

– Kommunerne kan med de nye regler stikke et klækkeligt overskud til side på et 3-cifret millionbeløb, erklærer Ældre Sagens konsulent, Peter Halkjær, der mener, at mange ikke længere er i stand til at blive siddende i deres hjem.

Formuerådgiver i firmaet Formuepleje, Marianne Thørs, er enig:
– Muligheden for at indefryse ejendomsskatter er i praksis død.

Indenrigs- og sundhedsminister “jeg er sur nu” Bertel Haarder (V) afviser kritikken:
– Kommunerne har en række administrative udgifter.

Så blev vi så kloge.

Netavisen 3. januar 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne