Misbruget af ledige eksploderer

Kommunistisk Politik 24, 2010

De fleste arbejdsgivere anerkender, at deres ansatte bliver hjemme, når de er syge.

Sådan forholder det sig ikke med mange jobcentre, der rask væk sender syge arbejdsløse i aktivering. Faktisk er 48.570 syge personer blevet aktiveret i løbet af de kun første otte måneder i år, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Det svarer til en stigning på 76 pct. i forhold til samme periode sidste år. I 2007 blev 19.210 personer gennem hele året aktiveret trods sygdom.

Sammenhængen mellem den voldsomme stigning og kommunernes incitament for at aktivere er åbenlys. Kommunerne får nemlig refunderet 65 pct. af sygedagpengene under aktivering, mens de kun får dækket 35 pct. under sygdom. Reglerne blev indført, da Claus Hjort Frederiksen (V) var arbejdsminister, og tjener jo det tydelige formål at jagte de arbejdsløse.

Det er faldet professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, for brystet. Han kommenterer på den tidligere arbejdsministers holdning: – Hans mantra var nærmest, at de syge nok har bedst af at arbejde. Det er horribelt at behandle arbejdsmarkedsparate ledige og sygemeldte efter samme standarder, udtaler han til 3F’s Fagbladet.

Hvis man til gengæld ikke er syg, får kommunerne i dag 75 pct. refusion under forudsætning af, at man er aktiveret. VKO har med den nye finanslov også forringet denne ordning. Fra nytår og fremefter vil kommunerne få 50 pct. refusion for aktivering på arbejdspladser og 30 pct. for aktivering i vejledning og opkvalificering. Det begrundes med, at det skal stoppe de mange meningsløse kurser, de arbejdsløse bliver sendt på. Spørgsmålet er, hvorvidt den lavere refusionssats er den rigtige medicin.

Næstformanden i FOA, Mona Striib, er ikke i tvivl: – Nogle ledige har brug for vejledning for at finde vejen tilbage til arbejdsmarkedet. Masser af ufaglærte job forsvinder i disse år for aldrig at komme igen. Hvad skal jeg så? spørger mange. De har brug for kvalificeret rådgivning, og den vil der nu blive mindre af, siger Mona Striib.

Konsekvensen kan meget let blive, at jobcentrene sender mange arbejdsløse ud på blandt andet FOA-arbejdspladser for at få den høje refusion. Det kan let koste fyringer i den anden ende:

– Vi oplever i øjeblikket det paradoks, at kommuner fyrer medarbejdere med den ene hånd og ansætter ledige med tilskud med den anden. FOA’s tillidsrepræsentanter gør en stor indsats for at undgå misbrug af aktiveringen. Men det bliver endnu mere op ad bakke, når refusionssatserne nu direkte opfordrer kommunerne til at løse deres økonomiske problemer med arbejdspladsaktivering.

Netavisen 13. december 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne