Hubertus-jagt slut: Nu jages ledige

Kommunistisk Politik 22, 2010

Aktivering – og straksaktivering – er en fidus for både kommuner og private jobformidlere

Den årlige Hubertusjagt er overstået. Hvor mange af “rødjakkerne”, der faldt i muddervandet, er ikke opgjort; men når det gælder jagten på de arbejdsløse opgøres det i seks cifre. Metoderne er mangfoldige og skærpes konstant under argumenter om, at de arbejdsløse ikke gider arbejde – de skal animeres til det. De skal lære at stå op om morgenen.

Det gælder også folk, der i årtier har haft arbejde, men ulykkeligvis er ramt af krisens nedskæringstsunami. De skal ikke gives muligheden for at indrette sig efter en anden soverytme. De skal simpelthen aktiveres prompte.

Jobcentrene kunne overveje at isætte svingdøre, idet flere og flere nytilkomne arbejdsløse “vendes” i døren. For få år siden havde en arbejdsløs 3 måneder til at sunde sig ovenpå sin nye situation, “vejre markedet” lidt og påbegynde arbejdssøgning. I dag bliver 7 pct. “vendt” i døren på jobcentrene. De er simpelthen sat i aktivering i løbet af en måned. Det variere naturligvis fra kommune til kommune. I Horsens “vendes” 24 pct.

LO frygter, at kommunerne ville bruge straksaktiveringen endnu mere de kommende år, når statens refusion af dagpengene bliver afhængig af, om de arbejdsløse er aktiveret, oplyser Fagligt Ansvar på deres hjemmeside. I dag betaler staten de fulde dagpenge de første 18 uger. Fra 2013 er det kun de første fire uger, herefter er der 75 procents refusion for aktiverede men kun 50 procent for ikke aktiverede.

– Det kan ikke udelukkes, at kommunerne allerede nu øver sig på den virkelighed, der kommer til at gælde fra 2013, hvor kommunerne får refunderet en større del af dagpengene fra staten allerede efter 4 uger, siger LO’s næstformand, Lizette Risgaard til Politiken.

I mange kommuner er det blandt andet på baggrund af den stigende arbejdsløshed (168.300 fuldtidsledige i september 2010) vanskeligt at finde aktiveringstilbud.

– De ledige skal behandles værdigt og tidssvarende. Vi har i længe krævet en ordentlig dagpengedækning og et opgør med sanktionssystemet. Det er meningsløst at bruge de samme skabeloner, som vi så i opgangstider i en situation med mere 100.000 ledige, siger Hans A. Sørensen, LO-formand for Horsens-Hedensted.

En anden kendt variant, der har været benyttet i årtier er den såkaldte løntilskudsordning, hvor den arbejdsløse får godt 40 kr. med i r…. som et direkte tilskud til arbejdsgiveren for at modtage billig arbejdskraft. På blot et år er andelen af aktiverede med løntilskud vokset fra 9,3 til 15,3 pct.; eller med andre ord en stigning på mere end 60 pct. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg er begejstret for den “virksomhedsrettede” aktivering, mens fagforeninger mener, der er tale om misbrug af ledige, idet de arbejdsløse udfører besparelsesramt arbejde.

– Når tilskuddet falder bort, er det ud af kapellet. Jeg har ikke set nogen varige jobs til mine medlemmer. Pengene skulle hellere bruges på opkvalificering af de ledige, udtaler formanden for El-forbundet i Østjylland, Ervin F.Poulsen,
– Afdelingen har også et medlem, der blev fyret efter 30 år som elektriker. Efter et halvt år kom han i praktik i samme virksomhed, som havde fyret ham. Det er galimatias, at bruge samfundets penge på den måde, siger han.

Nu er det ikke kun arbejdere med 30 års erhvervsaktivitet, der rammes. Faktisk hører ungdommen til de meget udsatte, ikke mindst i betragtning af, at reglerne er ekstra skærpet for alle under 30 år. Forholdene for disse forværres kun af, at ungdomsarbejdsløsheden i EU er rekordhøj. Gennemsnittet ligger på 20 pct., skriver P3 Nyheder. Spanien topper med 42 pct.

I Danmark er den på 12,8 pct., hvilket er markant højere end i resten af befolkningen. EU har i Socialfonden afsat 200 milliarder kr. af til problemet, hvilket forslår som en skrædder i helvede. Desuden forsinkes udbetalingen af pengene med et år, da medlemslandene først skal indgive og have godkendt ansøgningerne.

Netavisen 12. november 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne