Nybagte mødre betaler kassen for hjælp


Et stigende antal nybagte mødre føler sig svigtet af de offentlige tilbud og betaler derfor tusindvis af kroner for at få hjælp til at klare babyen, når de bliver sendt hjem fra hospitalet. De offentlige nedskæringer har konsekvenser – og er samtidig blevet en lukrativ privat forretning

Nybagte mødre er på herrens mark, når de bliver sendt hjem fra hospitalet med den lille ny i armene. Derfor betaler et stigende antal i desperation gerne mange tusind kroner for at få privat hjælp til at blive rustet til en tilværelse med det nye familiemedlem. Nogle tager ligefrem lån i banken for at få råd til opholdet.

“Der er en væsentlig øget interesse og en væsentlig stigning i antallet af kunder. Vi kan se hver eneste måned, at behovet stiger,” siger jordemoder og medstifter af Barselshotellet, Charlotte Utzon-Krefeld til nyhedsbureauet Newspaq.

Barselshotellet er Danmarks første og eneste private hotel for nybagte familier. Det har eksisteret i et halvt år og har plads til 20 familier ad gangen. Interessen er overvældende fra både førstegangsfødende og dem, der allerede har prøvet kræfter med fødslens strabadser tidligere.

“De er knækkede, nedbrudte og meget kede af det, når de kommer ud til os, og de er flove over, at de ikke ved, hvordan man er ‘mor’, når de bliver sendt hjem. Men det lærer man altså ikke ved at få en pjece i hånden. Vi er overraskede over, hvor hårdt de er ramt af systemet. Det, der foregår i offentligt regi, er opbevaring og har intet med pleje at gøre,” siger Charlotte Utzon-Krefeld.

Det er ikke en billig omgang at booke privat hjælp for de desperate, nybagte forældre. Det koster 5.500 kroner for det første døgn og 4.500 kr. for næste døgn at bo på Barselshotellet i Gentofte. I gennemsnit tjekker en familie ind for tre døgn, og det koster i alt 13.500 kroner.

“Det er kommet bag på os, at det ikke bare er Gentofte-mødrene, der kommer hos os. Vi har også arbejdsløse og studerende, der lever på SU og har lånt penge i banken til deres ophold,” siger Charlotte Utzon-Krefeld, som har en klar vision om at gøre Barselshotellet landsdækkende og på sigt sænke priserne.

På grund af kraftige nedskæringer i sundhedssektoren bliver kvinder, der føder for anden gang eller mere, sendt hjem fra hospitalerne efter et par timer. Førstegangsfødende kan få lov at blive på hospitalet på flersengsstuer i omkring to døgn, hvor nogle af landets større hospitaler tilbyder dem at sove på et tilknyttet patienthotel – hvis der er plads.

“Der er stort set fuldt belagt hele tiden. Der er rigtig stor efterspørgsel og flere, der vil herud, end vi kan honorere. Nogle får ikke tilbuddet, fordi der ikke er plads, og så bliver de inde på Rigshospitalet i firesengsstuer,” siger vicechefjordemoder Lotte Broberg fra Rigshospitalets patienthotel.

På sygehuset i Aalborg kan man som et af de eneste steder i landet blive på et patienthotel i op til fire døgn som førstegangsmor.
“Efter et par døgn kan der komme brystspændinger, og så begynder frustrationerne, og barnet vil intet. Det kan være svært at sidde alene med. Hvis du spørger mig, er det helt klart bedst med fire døgn. Jeg kan godt tænke, at to døgn ikke er meget,” siger jordemodervicechef, Birgitte Meier Jensen, fra Aalborg Jordemodercenter.

Dog mener man på Barselshotellet, at de første dage på hospitalet stort set intet nytter.
“De to dage på hospitalet er spildte. Kvinderne får så fantastisk lidt pleje og vejledning på hospitalerne, at de starter forfra hos os. Det er chokerende,” slår Charlotte Utzon-Krefeld fast.

Netavisen 9. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne