Massefyringer i det offentlige

For et år siden blev der næsten udelukkende fyret medarbejdere i den private sektor, men andelen af fyrede, som arbejder i det offentlige, er nu oppe på over 50 procent

Storkonflikten foråret 2008I andet kvartal af 2010 blev 3563 personer varslet med en fyreseddel ifølge statistikmaskinen på arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside jobindsats.dk, hvilket er en stigning i forhold til første kvartal hvor ”kun” 2954 fik besked om at pakke sammen.

 Denne statistik over varslede fyringer omhandler udelukkende egentlige fyringsrunder på lidt større danske arbejdspladser. I perioder med økonomisk fremgang svinger kvartalstallene i denne opgørelse omkring 2000, mens da krisen slog igennem fløj den et enkelt kvartal over 11.000.

På baggrund af statistikken har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd konkluderet, at man kan begynde at se at krisen har bredt sig og har bidt sig fast i de offentlige arbejdspladser. Fyringsrunderne i det offentlige er så voldsomme, at det tegner sig for halvdelen af varslingerne fra april til juni.

Der har været en stigende tendens i antallet af varslede fyringer de sidste 3-4 måneder. Fra 1. kvartal 2010 til 2. kvartal 2010 er antallet af fyringer steget med ca. 1.000.

De store fyringer på industriarbejdspladserne har været der, og dykker man ned i de nye tal, ses det også, at det specielt er inden for den offentlige sektor, at fyringerne er taget til. Tendensen i det seneste år har været, at en stadig større andel af fyringerne sker inden for den offentlige sektor.

De flere fyringer i den offentlige sektor er også begyndt at vise sig i andre tal. Mens arbejdsløsheden for langt de fleste a-kasser i det sidste halve år har været stagnerende, er arbejdsløsheden inden for a-kasser, som traditionelt er knyttet til den offentlige sektor, begyndt at stige.

Samlet er der fra juni 2009 til maj 2010 blevet ca. 2200 flere arbejdsløse i a-kasserne inden for sundhed, pleje, børnepasning og undervisning. FOA, BUPL, Danske Sundhedsorganisationer, Lærere og Socialpædagoger. Det er især gået ud over FOA, hvor der er kommet ca. 1100 flere arbejdsløse.

-De fyringer, vi ser lige nu, er kun begyndelsen. For når regeringens spareplaner først for alvor slår igennem i de næste år, vil antallet af fyringer i det offentlige uundgåeligt stige voldsomt til et niveau, man uden overdrivelse kan kalde for masseafskedigelser, udtaler Dennis Kristensen fra FOA.

Indenrigs-og sundhedsminister Bertel Haarder (V) nægter at anerkende fyringerne. Til Politikken påstår han der helt sikkert bliver flere ansat end der bliver afskediget, for kommunerne må bruge de samme penge og sygehusene flere.

Det er der dog ikke tillid til fra Dansk Sygeplejeråd:
– Som budgetterne ser ud nu, er det utænkeligt, at der ikke bliver fyret mange flere sygeplejersker i de næste år. For de få ekstra midler, der er afsat på sundhedsområdet, bliver slugt af udgifterne til medicin, udstyr og stigende udgifter til speciallæger, siger sygeplejerskernes næstformand Dorthe Steenberg til Politiken.

Netavisen 30. august 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne