Nedsat arbejdstid et aktuelt krav

Ideen om udvidet arbejdstid er en del af det nyliberale tankegods, som bl.a. trives i EU. Det er en kulmination på fagbevægelsens udvikling i nyliberal retning, at LO er åbent over for længere arbejdstid  i S/SF’s udgave.

Kommunistisk Politik 12, 2010

Samtidig med at LO/FTF indkaldte til demonstration i København, opfordrede de spanske fagforeninger de 2,5 million offentligt ansatte til at gå i strejke imod deres socialdemokratiske regerings milliardstore nedskæringsplan for den offentlige sektor. 

Det er en nogen anden tilgang end den, LO/FTF havde ved demonstrationen i København imod regeringens nedskæringsplan, selvom de havde sikret 150 busser til demonstrationen og protesten ved Christiansborg.

Man skal være tonedøv for ikke at kunne se og høre, at selvom Harald Børsting kaldte angrebet på de arbejdsløse for ”en krigserklæring”, var han selv med til straks at tage meget luft ud af ballonen. Det skete med hans understregning op til protestdemonstrationen den 8. juni i København om, at man må gøre sig klart, at nedskæringerne er en realitet og først kan fjernes efter nyvalg til Folketinget med en anden regering, altså S og SF.

Det udtrykker meget klart, at LO/FTF-toppen ikke ønsker en egentlig skærpet klassekamp for at tvinge nedskæringerne af bordet og resulterende i regeringens tvungne afgang.

Fred, ro og tavshed

Harmen og modstanden skal ikke udbygges mere og mere, men i ro og fred ledes over i parlamentarisk retning for en støtte til S og SF ved et kommende valg om senest halvandet år.

Der har sænket sig megen tavshed om S/SF’s såkaldte ”fair løsning”, og især om at denne  i virkeligheden indeholder en mængde nyliberalistisk tankegods – blandt andet om udvidelse af arbejdstiden, som LO og FTF stiller sig åben over for.

I virkeligheden er det et historisk opgør og forræderi imod arbejderklassens krav om kortere arbejdstid, som p.t. får lov til at gå alt for stille af i ly af regeringens nedskæringsplan.

Det er kulminationen på den nyliberale udvikling i den etablerede danske fagbevægelse med tilpasning, fleksibel arbejdstid, individualisering og undergravning af kollektive aftaler.

Nedsat arbejdstid et aktuelt krav

Kravet om nedsat arbejdstid er på ingen måde blevet umoderne; det tilgodeser kvinderne, arbejderfamilierne og de arbejdsløse. Men vupti: Med et snuptag forsøger man at afmontere et af arbejderbevægelsens historisk vigtige kampkrav, som gennem tiderne har mødt massiv modstand fra de åbent borgerlige partier. Nu med direkte støtte fra S og SF og en LO/FTF-fagbevægelse, som vil se på udvidet arbejdstid med ”åbne øjne”:

– Vi er klar til at gå konstruktivt ind i trepartsforhandlinger med en kommende S/SF-regering. Vi kan ikke på forhånd garantere specifikke løsninger, men vi accepterer, at en væsentlig forudsætning for at nå målet er at diskutere øget arbejdstid, udtalte LO-formanden ved ideens præsentation.

Der er også god grund til markant at fastholde, at forringelserne på dagpengene må rulles helt tilbage uanset regeringskonstellationen. Halvering af dagperioden er ikke til salg, sådan som S og SF indikerer med at se på en ny samlet arbejdsmarkedsreform sammen med LO efter et valg.

Netavisen 11. juni 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne