OK-2010 i krisens tegn 

Kommunistisk Politik 1, 2010

Med starten af 2010 er overenskomstforhandlingerne for privat ansatte nu gået i gang. Det skete den 6. januar, hvor DI og CO-Industri indledte deres forhandlinger. Deres aftaler danner som oftest danner mønster for forhandlingsresultaterne på det øvrige private område.  

Disse to parter har fastsat en målsætning om at have et forhandlingsresultat for de fleste ansatte i industrien klar den 12. februar. Forhandlinger drejer sig om treårige overenskomster for over 600.000 på hele det private område. De nuværende ligeledes treårige overenskomster udløber i maj 2010.  

Arbejdskøbers marked 

Medierne efterlader ingen tvivl om, at arbejdskøberne ved OK2010 vil gøre rigtig meget for yderligere at kaste den økonomiske krises byrder over på arbejderne. Krise betyder overskud af arbejdskraft og masser af arbejdssøgende. Det er købers marked, og det skal udnyttes. 

Sidst der var ok-forhandlinger tordnede  regeringen om, at det økonomisk gik så godt, at man kunne købe hele verden – men at man alligevel skulle vise tilbageholdenhed for at bolstre sig mod dårlige tider. Og der blev vist tilbageholdenhed, men der er ingen belønning for bolstringen. Den har bankerne og de øvrige monopoler fået. 

Med den nuværende globale krise forsøger man at lokke til en minusløsning – lønningerne skal direkte ned – under påskud af at det vil sikre arbejdspladser. Der spilles på den uendelige kamp mod arbejderne i andre lande for at sikre monopolernes maksimumsprofitter.

Og der spilles på hele klaviaturet her op til OK-2010 forhandlingernes start.  
 
Lønnen skal ned: Nulløsninger 
 
En konjunkturanalyse for Dagbladet Børsen udbasunerer meldinger om  at hver tiende topchef indenfor 796 virksomheder forventer lønfald i 2010.Ikke for sig selv naturligvis, men for deres undersåtter.

Børsen 4. januar 2009: Hver 10 topchef planlægger lønfald

”Dansk erhvervsliv lægger op til et hårdt opgør om lønnen ved overenskomstforhandlingerne, som starter om to dage. En ny konjunkturundersøgelse lavet af Greens Analyseinstitut for dagbladet Børsen blandt 796 danske topchefer viser, at næsten hver tiende virksomhed i industrien budgetterer med direkte lønfald i 2010.”

Omkring årsskiftet udbasunerede medierne også, at titusindvis af danske jobs stadig bliver nedlagt og flytter til udlandet, ”tvunget af konkurrenceevnen”, som det hedder. Fabrikslukning her og udflytning til lavtlønslande blev senest besluttet af AP. Møller og Coloplast, som sender flere tusinde arbejdere på gaden.  

Igennem 2009 sås dette markant indenfor slagteribranchen med lukninger og krav om  direkte lønsænkning for de resterende arbejdere. Det skete samtidig med, at dele af produktionen blev flyttet til Tyskland, hvor den udføres af tyske kolonnearbejdere, der ofte knokler for under den halve løn. 

Tidligere har formanden for Dansk Industri Jesper Møller i efteråret været ude med behovet for en ”nulløsning” ved OK2010. Altså uændret nominelle lønningen, ingen lønstigninger – det vil siger en regulær minusløsning, som der ifølge ham kun kan pyntes lidt på økonomisk under forudsætning af, at de ansatte arbejder i længere tid uden ekstrabetaling!

Også LO har været på  banen med mådehold om at der kun er økonomisk basis for en regulering på 2,7% , hvilket næppe er nok til at sikre reallønnen. 

 
Netavisen 5. januar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne