Politistatsprovokation: Klimabevægelsens talspersoner fængslet

De to talskvinder for Climate Justice Action, Stine Gry Jonassen og Tannie Nyboe, er i dag blevet varetægtsfængslet frem til 23. december.  De blev arresteret i går under den fredelige civile ulydighedsaktion Reclaim Power, som søgte at trænge ind ved Bellacentret for at afholde et folkemøde, en ’People’s Assembly’ , for at fremføre den folkelige klimabevægelses krav. Det er rene politiske fængslinger.

Reclaim Power 16. december

Fra Reclaim Power 16. december 2009

Politiet gik direkte efter de to talskvinder. Sigtelserne var forhåndsplanlagte og aflytnings- og overvågningsmateriale indsamlet. De er sigtet for ’vold mod tjenestemænd’ og ’gadeuorden’ – og nægter sig selvfølgelig skyldige, fordi de ikke er det. Der blev også anholdt 252 andre i endnu en af det danske politis massearrestationer i forbindelse med en protestdemonstration. De øvrige er løsladt, langt de fleste uden sigtelse.

Arrestationerne af de to talskvinder følger efter arrestationen af Climate Justice Actions tyske talsmand Tadzio Müller. Han blev anholdt af tre civile politifolk i forbindelse med et pressemøde, CJA havde indkaldt i Bellacentret i tirsdags, dagen før den store Reclaim Power-aktion, der var et højdepunkt i klimabevægelsens aktioner under COP15.
Han er anklaget for vold mod politiet og planlægning af hærværk.

Også en australsk kvinde og en amerikansk mand, som politiet ligeledes anser for at være bagmænd for klimaaktioner, er fængslet.

–  Arrestationerne af talsmændene for en international ikke-voldelig bevægelse er en politistat værdig. Det er en uhørt provokation mod den folkelige klima- og miljøbevægelse, siger Troels Riis Larsen, talsmand for Arbejderpartiet Kommunisterne.

Både i sagen mod Stine og Tannie, og i sagen mod Tadzio, som er foregået for lukkede døre, har politiet fremlagt materiale, der viser at der er foregået en massiv overvågning og registreing af klimabevægelsen og dens ledere og talsmænd – telefonaflytning, tapning af sms-beskeder og meget andet. PET har i samarbejde med udenlandske efterretningstjenester været særdeles flittig.

Åbenhed omkring de planlagte aktioner og deres formål har ellers været kendetegnende for Climate Justice Action, der anvender ’civil ulydighed’ som masseaktionsmetode – dvs. ikke til enhver tid følger magthavernes og politiets påbud – men uden destruktivt hærværk eller vold mod personer.

Med fængslingerne og en evt. dom ønsker politi og anklagemyndighed ’civil ulydighed’ som sådan kriminaliseret – sådan at simpel drøftelse eller planlægning af aktioner kan blive årsag til straf.

– Det er en principiel sag, siger Troels Riis Larsen og fortsætter:
– Der må opbygges en slagkraftig solidaritetsbevægelse med disse politiske fanger for et korrupt system, som er ude af stand til at bekæmpe klimaødelæggelse eller tackle klimakrisen, men har rustet sig til at nedkæmpe fredelige demonstrationer og fængsle klimabevægelsens dygtige talsmænd.

APK opfordrer klimabevægelsen og alle demokratiske og progressive kræfter til at protestere mod de politiske fængslinger – gennem protester og demonstrationer, facebook-initiativer. politisk pres o.s.v. – og til at støtte fangerne moralsk og politisk med offentlige erklæringer, breve og hilsener.

– Når de fængsler talsmændene, fængsler de hele klimabevægelsen og mere end den, siger Troels Riis Larsen.
– De politiske fanger skal løslades nu! Vi kræver at klimabevægelsen slippes fri!

Netavisen 17. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater