Skraldemænd forsvarer sig: Nok er nok

Kommunistisk Politik 22, 2009

I omkring en måned har de nu fritstillede HCS skraldemænd været i uafbrudt kamp. Bægeret var fyldt på grund af langvarige utålelige arbejdsforhold. Det er ikke for sjov skyld, skraldemændene har fortsat deres kamp.

Arbejderklassens hævdvundne og virksomme blokadevåben er beslutsom taget i brug og Overdanmark har svaret igen med massivt politiopbud i forsøg at undergrave de strejkendes beslutsomhed. Det er en klassisk arbejdskonflikt – og de strejkende og Danmarks arbejdere har fået et sjældent utilsløret indblik i statens klassekarakter: Lovgivning, kommuner, domstole, myndigheder og politi – alt har rottret sig sammen for at tvinge skraldemændene til at rage lortebleer ud uden maske på.

Skraldemændene har set arbejdsretten dømme for arbejdsgiverne, komunerne ansætte strejkebryderfirmaer og politiet smadre en faglig kamp med brutale metoder, mens de har beskyttet skruebrækkere.

Politiet erklærede i starten, det ikke blandede sig i en arbejdskonflikt. Så brød de blokaden, truede med hunde, gik målbevidst og anholdt de aktionerendes talsamnd Ronni Hansen.  Peberspray fik de også prøvet på skraldemændene. Skraldefolkenes solidaritet skulle knækkes.

Fra at have fastholdt blokader ved forbrændingen med efterfølgende store politiopbud er skraldemændene nu gået over til blokader forskellige steder i byen. Lige nu forholder de sig til det forestående valg. Glostrup kommune er kommet med vage meldinger om at de ønsker kommunalt ansatte skraldemænd fremover. Derfor har skraldefolkene besluttet op til byrådsvalget at holde politikere fast på det.

Der er nok ingen tvivl om at den underliggende dagsorden for den nye uropakke ikke blot er at forhindre demonstrationer omkring miljø og klimatopmøde. Dybest set drejer det sig om at forsøge at knække enhver protest og uretfærdighed herunder – ikke mindst faglig kampe,  hvis solidariteten og en effektiv aktion udvikler sig.

De strejkende skraldemænd er da også under konflikten blevet karakteriseret som ’ballademagere’. Det er mennesker, som kæmper ikke bare for deres egen værdighed, men for hele arbejderklassens, som trædes under fode. Den fortjener hele klassens uforbeholdne støtte.

Se også:
“Nok er nok”
Faglig kommentar, Kommunistisk Politik 22, 2009

Netavisen 4. november 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne