Sejr i Trekronergade

Banner i byggeriet Trekronergade Foto: Kommunistisk Politik

Klik på billedet og forstør Foto: KP

Blokaden i Trekronergade i København endte med en sejr til arbejderbevægelsen. Aktivister og blokadevagter glæder sig. De polske arbejdere fortsætte nu på danske overenskomstvilkår.

Efter en lille måneds blokade og hyppige konflikter med politiet, der har fungeret som strejkebrydere og beskyttere og skruebrækkere, har bygherrerne Thomas Hübschman og Magnus Gardarsson måttet bøje sig. Efter to dages forhandlinger blev der den 23. september tegnet overenskomst med byggefagenes fagforeninger. Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri fungerede som ‘mægler’. Blokaden er nu indstillet.

– Vi har fået de aftaler, som vi er gået efter. Aftalerne indeholder alle punkter, vi har krævet fra a til z, siger Jesper Weihe, formand for byggegruppen i BJMF og en af forhandlerne, til bygsam.dk.
– Vi har også en aftale om, at vi så hurtigt som muligt mødes med de polske arbejdere, hvor vi kan fortælle, hvad overenskomsten indebærer, siger han.
De polske ansatte skal bl.a. tilbydes deltagelse et integrationskursus.

3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening etablerede i august blokade mod byggearbejdet på tagetagen i Trekronergade 5-11. Blokaden blev den 31. august udvidet med en lovligt varslet vareblokade, så ingen organiserede danske virksomheder kunne levere materialer til byggeriet.

Ikke mindre end syv gange brød dansk politi blokaden for at ledsage arbejdere eller leverancer af byggematerialer. Men blokaden fortsatte ufortrødent, indtil det blev så broget for bygeherrerne, at de måtte bide i det sure æble.

– Overenskomsten er en sejr for sammenholdet og kampviljen blandt alle byggefagforeningerne – med solid støtte fra den øvrige fagbevægelse, siger Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke, til bygsam.dk, som understreger:
– Ikke mindst arbejdsløse aktivister og medlemmer af 3F BJMF har givet den en skalle som blokadevagter foran Trekronergade. Ordentlige arbejdsvilkår i Trekronergade er ikke mindst deres fortjeneste.

Netavisen 24. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne