Nye stramninger for unge ledige

Kommunistisk Politik 16, 2009

A-kassereglerne er strammet for unge ledige fra den 1. august. De nye regler betyder blandt andet, at ledige under 30 år får pligt til aktivering allerede efter 13 ugers ledighed.
Samtidig skal jobcentrene pålægge unge ledige under 25 år at gå i gang med en uddannelse på SU eller elevløn. Det gælder unge, der ikke er forsørgere til hjemmeboende børn og ikke har en mindst 18 måneder lang uddannelse.

Det betyder med andre ord, at de herefter ikke kan få dagpenge, selvom de er medlem af en a-kasse.

I forvejen rammes ledige under 25 år uden uddannelse af, at dagpengene halveres efter seks måneders ledighed: Er du ufaglært og under 25 år og ikke under uddannelse vil nye dagpengeregler nemlig betyde at du automatisk ryger på halv dagpengesats efter blot et halvt års ledighed, såfremt du ikke indenfor 3 år har haft to års arbejde. Det betyder en reduktion af dagpenge fra 3625 til 1815 kr. pr uge.

Dagpengeangrebet er en stramning af arbejdsløshedslovgivningen som blev vedtaget af et stort flertal i folketinget (også med socialdemokraternes støtte) for iværksættelse den 1. august hvor AF lægges direkte ind under kommunerne.

Angrebene dækkes ind under at skulle være en hjælp til at tvinge unge i uddannelse. Men hulheden blotlægges idet der slet ikke er tilstrækkelige praktikpladser til de unge fra erhvervsskolerne. I juni aktionerede 3F Ungdom f.eks. med over 5000 tomme par sko på Christiansborg Slotsplads for at sætte fokus på at lige så mange unge jagter en praktikplads.

Netavisen 15. august 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne