Regeringens aftale med kommunerne: Garanti for flere nedskæringer

Kommunistisk Politik 13, 2009

Kommunernes aftale med regeringen hyldes som en sejr. Men det er et sminket nedsskæringsbudget, tilpasset til et kommunalt valgår.

Den nye aftale som regeringen har indgået med Danske Regioner kalder finansminister Claus Hjort Frederiksen en ”god” aftale og ”et realløft på 1,8 milliarder”. Som oftest før er det godt at stille spørgsmålet: God for hvem? Den reelle virkelighed er ikke god, men dårlig for patienter og ansatte – en omskrivning af nye forringelserne på området for patienter og ansatte hvor servicen forringes og de ansatte skal løbe endnu hurtigere.

Aftalen følges op af et krav til regionerne om at yde 3,5 procent mere for de penge man modtager. Ydermere er regionerne pålagt hvert år at øge effektiviteten med 2 pct.

– Det giver reelt en samlet besparelse på over 600 millioner kroner i Region Hovedstaden, siger regionens formand, Vibeke Storm Rasmussen (S).

Velfærden forringes

FOA mener, at vi vil se store nedskæringer i den offentlige velfærd, siger fagforbundet i en pressemeddelelse:
Der skal cirka 3 mia. kroner til for at undgå nedskæringer i den offentlige sektor. Det viser en rundspørge blandt 71 borgmestre, som FOA for nyligt har foretaget. Men regeringens og KLs netop indgåede økonomiaftale lader meget tilbage at ønske.

– Regeringen taler og taler om den offentlige velfærd, så vi alle sammen kan fristes til at tro, at den næsten mener det. Men med økonomiaftalen fra i nat vågner danskerne op til realiteterne. Aftalen er for skrabet, og jeg frygter, at vi vil se store nedskæringer – også i de borgernære områder som ældreplejen og børneområdet, siger Dennis Kristensen, formand for FOA

FOAs rundspørge blandt borgmestrene viser, at hver tredje kommune især har brug for penge til ældreområdet. Hver fjerde kommune har især brug for penge til børneområdet. Men her er der ikke meget at komme efter med aftalen. FOA frygter derfor, at kommunerne må spare på ældreområdet og børneområdet.

En hån mod de ledige

Ikke siden 1994 har byggeledigheden været så stor på denne tid af året. Men det er slet ikke noget regeringen har tænkt sig at tage alvorligt.  Den nylige aftale med kommunerne er i virkeligheden en hån på det rekordstore antal ledige i byggesektoren udtaler 3 F.
I realiteten fremrykker regeringen kun anlægsinvesteringer for 2 milliarder kroner med mulighed for yderligere en milliard vurderer 3F

– De øvrige midler til offentlige investeringer er ikke nye. Samlet vil bidraget til beskæftigelsen af denne aftale være en brøkdel af stigningen i ledigheden på bare en måned. Det er ganske enkelt uambitiøst og endnu gang forpasser regeringen en mulighed for at hjælpe de ledige, siger Poul Erik Skov Christensen.

I alt 11.586 dagpengeforsikrede bygningsarbejdere var uden arbejde i den sidste uge i maj. Det svarer til 10,1 procent af de forsikrede. Det er samtidig fem gange så mange som i samme periode sidste år. Værst ramt er murerne, hvor hver sjette er uden arbejde.

Netavisen 17. juni 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne