En svinestreg fra Danske Svineproducenter

Slagterimastodonten Danish Crown prøver kniven på slagteriarbejderne

Kommunistisk Politik 11, 2009

Danish Crown bruger kniven mod slagteriarbejderneDanish Crown  har bebudet lukning af en lang række slagterier i Danmark. I stedet skal der slagtes især i Tyskland. Ifølge presseforlydender foretages slagtningerne her af slagteriarbejdere med østeuropæiske lønninger.

Men allerede før disse lukninger er effektueret,  følger Danish Crown meget timet op med yderligere angreb. Nu i form af krav om at lønningerne direkte må sættes ned med 20 %.

Hvis slagteriarbejderne ikke accepterer at få skåret 20 % af den udbetalte løn, truer Danske Svineproducenters  formand Torben Poulsen med en ny ”genistreg”: Nemlig oprettelse af danske slagterier uden overenskomst, som så kan ansætte billig østeuropæisk arbejdskraft. Han han nøjes ikke med krav om 20 % lønnedgang men har et perspektiv om 50 %.

Til DR udtaler Torben Poulsen:
– Polakker og rumænere og den slags folk er meget mobile og vil flytte derhen, hvor arbejdet er. Og så er de også parate til at arbejde for den løn, vi har råd til at give dem.
– Vi respekterer selvfølgelig de danske overenskomster, og derfor tager vi først en forhandling med vores medarbejdere på slagterierne for at se, om vi kan finde en løsning, hvor vi alle ved fælles hjælp kan få det økonomiske til at nå sammen. Kan vi ikke det, kan løsningen være at hive nogle udenlandske medarbejdere herop.

Og svineformanden fortsætter:
– Så må vi lave et nyt selskab, som ikke har overenskomst og lade de udenlandske medarbejdere komme herop. Østaftalen er jo ophørt 1. maj. Og så står vi i en situation, hvor det reelt kan lade sig gøre.

Han  fremturer med kravet om en halvering af lønnen, hvis der fortsat skal være et slagterierhverv i Danmark.

Efter østaftalen

Efter Østaftalens ophør den 1. maj har det været muligt for danske virksomheder uden overenskomst selv at bestemme, hvor meget de vil betale i løn til udenlandske arbejdere.

Østaftalens bortfald betyder,  at arbejdere fra f.eks. de østeuropæiske EU-lande nu har adgang til det danske arbejdsmarked på lige fod med alle andre ’EU-borgere’ –  uanset om de kommer. fra Polen, Tyskland eller Portugal. Østaftalens krav om arbejdstilladelser for arbejdere fra de nytilkomne EU-østlande, bortfalder hermed og gør landene pivåbne for yderligere løndumping.

Skal de ikke betales efter danske tariffer, men efter aftaler i hjemlandene, går der kun een vej for danske arbejde: nedad!

I ly af krisen ser vi slagterimonopolet i Danmark benytte sig af alle midler for at sikre sin maksimalprofit.
Denne klassiske og nederdrægtige kamp med at sætte arbejdere op imod hinanden som en skrue uden ende for de ansatte, er i første omgang blevet afvist af slagteriarbejdernes fagforening og karakteriseret som en provokation.

Kattelemmen

Der er ingen tvivl om, at vreden blandt slagteriarbejderne er stor, og at et signal oppefra på landsplan om helt at lægge knivene en dag ville blive fulgt med glæde. Men det er ikke noget sådant topledelsen har i tankerne.

For godt nok er kravet om her og nu midt i en overenskomstaftale at kræve ændringer, og endda forringelser, blankt afvist og med rette beskrevet som provokatorisk. Men samtidig åbner fagforeningsledelsen en kattelem, som kan ende med at blive en ladeport ved kommende overenskomster,  idet de allerede er begyndt at tale om muligheden for at gå med til en nul-løsning ved overenskomstfornyelsen.

Netavisen 20. maj 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne