Frit valg: Gå ned i løn – eller skrid

Kommunistisk Politik 5, 2009

Det går kun nedad og nedad –  krisen uddybes, aktiemarkederne bryder sammen, produktionens falder brat over hele verden – og arbejderne stilles over for valget mellem fyreseddel og lønnedgang, eller begge dele 

Den økonomiske krise der forsætter med at uddybes både internationalt og i Danmark. Der kommer hele tiden nye oplysninger, tal og krav på bordet som indikerer, at virksomhederne indstiller sig på en længerevarende krise, hvor de forsøger at få maksimalt ud af det ved fyringer, løntrykning og rationalisering.

Et tegn på hvor hårdt ramt industriproduktionen nu er  får man i den nuværende udvikling af aktiekurserne verden over. Der investeres ikke i aktier i forventet om indtjening ved produktion. Mandag den 23. februar faldt de amerikanske Dow Jones-indeks og S+P500-indeks med mere end tre procent  til det laveste niveau siden 1997 – et godt stykke før det store kunstige boom, som nu hævner sig.

Faldet på de amerikanske børser sammenlignes nu med faldet under Den Store Depression, der begyndte  i 1929 og fortsatte ind 1930’erne. Dengang forsvandt 80 procent af aktieværdierne over tre år. På nuværende tidspunkt er cirka 50 procent af aktieværdierne forsvundet på blot ét år.
Det er stadigvæk langt fra bunden. Det bliver værre endnu.

Internationale økonomer erklærer nu, at den nuværende krise i virkeligheden bliver dybere og mere længerevarende end krisen i 30érne. Lige nu tales der også om at Storbritannien og de fire nye østeuropæiske EU- lande Estland, Letland og Litauen samt Ungarn står i fare for statsbankerot. I de tre baltiske lande er væksten i minus med 10 pct., i Letland alene med 12.

Arbejdskøberkrav om direkte lønsænkning

Syv ud af ti medlemmer i Dansk Metal oplever, at antallet af ordrer falder, og over 60 pct. har oplevet afskedigelser på arbejdspladsen.
På det seneste har Danish Crown også meldt sig på banen med udmelding om fyring af omkring 850 slagteriarbejdere. Slagteriet i Holstebro og udbeningsvirksomheden i Rødding skal lukkes. Der er ingen tvivl om at den nu forventede langvarige krise også nu skal udnyttes til rationaliseringer med fyringer og forsøg på lønsænkning.

IT giganten HP ’går i spidsen’  i Danmark med en kampagne for direkte lønsænkning for sine 700 ansatte. Den har stiller dem overfor en såkaldt ’frivillig’ ordning: Enten går flertallet af de ansatte med til en ’frivillig lønsænkning’ -  eller også bliver der taget fyringsrunder i brug.
HP´s direktør har opfordret de ansatte til at gå mellem 2.5 og 5 procent ned i løn som led i en spareplan, der blev dekreteret fra koncernens amerikanske hovedsæde.

Både it-fagforeningerne Prosa og SamData advarer imod en sådan udvikling. Formanden for Prosa Niels Bertelsen kalder det for en ’dødsspiral’, som går ud over de ansatte.
SamData´s formand Pia Brade udtaler, at det er et umenneskeligt pres,  der lægges på de ansatte – og at man vil fastholde samme lønniveau som i dag så længe man udfører det samme arbejde.

Fyringsfrygt

De igangværende fyringsbølger sætter sine spor hos de ansatte, som frygter at blive fyret. En nylig undersøgelse for bankansatte viser,  at 54 procent for de seneste 12 måneder er gået syge på arbejde.

– Det bekymrer mig, at andelen af medarbejdere, der går syge på arbejdet, er stigende. Det kan måske hænge sammen med, at mange er utrygge og frygter for deres job i denne krisetid, siger Kent Petersen,  Finansforbundets næstformand.

Ved dets  undersøgelse af over 2.800 medlemmers arbejdsliv i 2006 angav 52 procent, at de gik syge på arbejde. 63 procent angav dengang, at det var af hensyn til kollegerne, og 40 procent angav hensyn til kunderne.

Samtidig med at flere nu går på arbejde, selvom de er syge, er sygefraværet steget fra 6,5 dage i 2006 til 7,4 dage pr. medarbejder pr. år i 2008/2009 – et udtryk for øgede belastninger og øget jobstress.

Netavisen 25. februar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater