Der fyres over hele kloden

Økonomisk krise og massearbejdsløshed udvikler sig internationalt og nationalt

Kommunistisk Politik 3, 2009

Fyringer ødelægger liv!Den internationale krise udvikler sig med stor kraft til alle dele af kloden og betyder daglige masseafskedigelser af titusinder af ansatte. Det gælder ikke bare for USA og Europa, men på alle kontinenter. Også den tidligere frembulderende kinesiske økonomi har mistet pusten og kaster hundredtusinder af arbejdende på gaden.

I starten var det i finans- og byggesektoren, afskedigelserne kom, men krisen har for længst på internationalt plan udviklet sig til en overproduktionskrise med kerne i den egentlige økonomi og i industriproduktionen.

I Europa melder elektronikgiganten Philips netop nu om fyring af 6000 mand efter på 3 måneder at have tabt 10 milliarder kroner.

I USA meddeler Caterpillar, der er verdens førende producent af bulldozere, mineudstyr og tunge specialkøretøjer, at den globale kriser betyder fyring af 20.000 ansatte. Den amerikanske mobil-gigant Sprint Nextel fyrer 8.000 ansatte. Microsoft har annonceret afskedigelser af 1400 og planlægger at fyre yderligere 3.600. General Motors nedlægger 2000 jobs og sender hundreder mere på nedsat tid.  United Airlines fyrer 1000 ud over de 1500, de opsagde sidste år. Samlet er der i USA varslet fyring af 200.000 alene i denne måned.


Fyringsvarsler i Danmark

Mens krisen i starten primært omfattede finans og byggesektoren, udvikler den sig nu i dybden ud over hele landet med en lind strøm af fyringer, som samlet antager masseomfang og som ikke ser ud til at stoppe.

Den 26. januar så den hjemlige aktuelle fyringsrunde ifølge JP således ud:

Grundfos, Bjerringbro: 208 stillinger, SAS/SGS, Kastrup: 200 stillinger, Bestseller, Brande: 130 stillinger, FL Smidth, Valby: Op mod 200 fyringer, Carlsberg, København: 250 + 150 fyringer, TDC, København: 400 fyringer, TDC, København: 400 fyringer, SAS, København: 1.500 fyringer, PFA Pension, København: 120 fyringer, GN Resound, Ballerup: 320 fyringer, Saxo Bank, Hellerup, 340 fyringer, Coloplast, Nivå: 300 + 150 fyringer, Sterling, Dragør: 1.000 fyringer, A.P. Møller Mærsk, København: 3.000 fyringer, Thrane & Thrane. Kis. Lyngby: 90 stillinger.

Hvem sagde mangel på arbejdskraft?


Runderne vil fortsætte

I en produktionsøkonomi ”just in time” uden lagre betyder krisens udvikling, at stadig flere kastes på gaden i de kommende måneder og måske år. Fyringer og rationaliseringer er den kapitalistiske overproduktionskrises umiddelbare følgesvend.

Samtidig må det igen konstateres, at krisen stadig slår nye negative rekorder. Der spekuleres intenst om dens dybde, udvikling og varighed. De optimistiske stemmer om, at tingene snart retter sig er forstummet. Med den globaliserede pyramideøkonomi, hvor grådighed og spekulation er sammenvævet som aldrig før, og med de enormt kostbare forsøg på at stabilisere banker og kreditselskaber, som ser ud til at være uden virkning, peger alt på, at den nærmer sig 30ernes krise, den største overhovedet i forrige århundrede.

Netavisen 2. februar 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater