Nu skal de rige have skattereform

Grøn, gul, blå eller rød

Kommunistisk Politik 23, 2008

Fogh-regeringens næste store projekt er en  ny ’skattereform’ med ’ambitiøse’ skattelettelser til de rige ’Den grønne skattereform’ er kun første skridt

Farven er grønFogh-regeringen har været god ved de rige. Skattestop og to skattelempelser, hvoraf hovedgevinsten hver gang er scoret af dem, der har for meget i forvejen, er det foreløbige resultat af den Bush-inspirerede reformvirksomhed.

Nu er Anders Fogh ligesom George Bush begyndt at snakke grønt. Det betyder, at flere skattelettelser er i udsigt – især for de rige. Og ’den grønne skattereform’, der angiveligt skal gøre Danmark til et land af elbiler, vindmøller og energiske energisparere, er bare første skud i bøssen. Den vil betyde indførelse af en hel stribe nye grønne afgifter, der som alle andre vil være tunge af social skævvridning.

Men den ny skattereform vil gå langt ud over grønne afgifter. Den vil være ’ambitiøs’, erklærer Foghs skatteminister Kristian Jensen, der lover ’massive skattelettelser’ (til de rige):
– Jeg vil ikke sætte beløb på. Jeg kan blot sige, at vi har gennemført skattelettelser tidligere, men nu skal vi lave ambitiøse skattelettelser, sagde skatteministeren til Berlingske Tidende dagen efter Venstres landsmøde og Anders Fogh og partietrs grønne saltomortale. Han bekræfter at det vil overstige de 10 milliarder, de tidligere skattelettelser har været på.


Topskat væk

Regeringspartiet Venstre sigter på at barbere topskatten – skatten på sidst tjente krone – for de mest velstående med 50 pct. eller tilmed helt afskaffe den, som Dansk Erhverv ønsker. Det har længe været de nyliberales hovedprioritet efter den dramatiske sænkning af selskabs- og formuebeskatningen.

Dermed er Foghs parti helt på linje med partneren De konservative, som ville have en 50 pct. nedsættelse med i den skattejustering, som træder i kraft pr. 1. januar, og som har kraftig social slagside: ingen eller så godt som ingen skattelettelser til de dårligste indkomster, proportional mere til de højeste.

Regeringen kan altid bestille rapporter og analyser hos OECD til støtte for sin kapitalistiske reformpolitik. Nu lyder et argument, at marginalskatterne bremser iværksætterlysten og forhindrer folk i at starte virksomhed i Danmark:
– Høje marginalskatter fungerer virkelig negativt på lysten til at starte ny virksomhed i Danmark og også for de muligheder, man har for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, hvis man alligevel vælger at starte op, siger OECD-økonom Koen D. Backer til dagbladet Børsen.
Det er ren vås.

Arbejdsløsheden skal nu op

Den tidligere ’overvismand’, økonomiprofessor Torben M. Andersen synes ifølge Ingeniøren godt om regeringens grønne kursskifte, fordi den kombinerer et konjunkturindgreb (skattereform) med et strukturindgreb (grønne afgiftsomlægninger), men han advarer mod hastværk, og argumenterer med, at dansk økonomi i forvejen er stærkt ophedet. De 45.000 officielt arbejdsløse er kun halvdelen af, hvad han mener ville være et normalt niveau – og han mener ikke, der skal sættes ind for at opretholde en unormal balance.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri er enig. Den forventer en negativ vækst på 0,5 pct. næste år, samt at ledigheden stiger til 100.000 personer inden udgangen af 2009, men  ikke være med til en lempelse af finanspolitikken.
– Så længe vi ligger med en ledighed, der er lavere end det holdbare niveau, bør man ikke lempe finanspolitikken, så taler det i stedet for finanspolitiske stramninger, siger Klaus Rasmussen, cheføkonom i DI.

Pludselig er der for mange i arbejde! Det er ikke det eneste område, hvor regeringen og dens vejledere skifter mening, som vinden blæser, eller farve, som konjunkturerne bevæger sig.

Se også

Ny lokumslov fra helkikset regering

Netavisen 11. november 2008

Netavisen 24. november 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne