Kreditkrise? Så prøv LO Plus Guldkort

Kommunistisk Politik 21, 2008

LO's tvivlsomme guldGældsbevis som middel mod medlemskrise: Man ved ikke om man skal le eller græde når man iagttager LO´s initiativer for at imødegå medlemsflugt og ’sikre’ medlemmerne under finanskrisen

Med sloganet ”Ret til rabat” forsøger LO sig med et nyt tiltag, som skal gøre det meget lettere for dets medlemmer at dyrke gældsspiralen. Nu skal det være meget nemmere at købe på kredit med et rigtigt MasterCard, som både er kreditkort, rabatkort og medlemskort til fagforeningen i ét.

”Det nye tilbud vil vi kunne anvende i arbejdet med at beholde eksisterende og tiltrække nye medlemmer, da medlemmerne kan spare et beløb på størrelse med fagforeningskontingentet, hvis de udnytter de tilbudte rabatter”, skrev LO forhåbningsfuld i sin pressemeddelelse.

En kampagne for dette kreditkort, baseret på mastodontfirmaet MasterCard, er sat i søen.
Plakater er lavet, hvor det fremgår, at der kan lånes penge til 18 % i rente. Tillidsfolk har modtaget reklamemateriale i håb om de vil promovere dette ’tilbud’ til medlemmerne.

Åbner gældsfælden

Det er altså et tilbud som understøtter en udvikling, hvor stadig flere lader sig lokke i gældsfælden for at få de økonomiske ender til at mødes.  Initiativet kommer samtidig med at det konstateres, at det bliver sværere og sværere at få valgt tillidsfolk på arbejdspladser og at hver fjerde arbejdsplads i dag er uden tillidsmand.

Mon ikke mange fagligt aktive og tillidsfolk stiller sig spørgsmålet, om fokus ikke må sættes et helt andet sted, nemlig på den solidariske kamp for sikring af realløn og jobs, og afviserne at den faglige aktivitet skal indrettes som om det er udsalg i en bolsjebutik.

For MasterCard er det seneste tiltag en lækkerbisken i forsøget på at udbygge sin position på kreditkortmarkedet. Hidtil har det danske Dankort haft en dominerende rolle, men det har de store internationale kreditkortfirmaer tænkt sig at gøre op med. MasterCard har nu også Coop og Brugsens medlemmer som kunder.

Det danske forbrugerråd advarer imod udviklingen med det nye kreditkort og om at sådanne firmaer netop starter med en flot indpakning som ”ret til rabat”:
”De store internationale kortfirmaer, der vil ind i Danmark, er her for at tjene penge, men deres varer sælger ikke rigtigt, og derfor begynder de at pakke det ind. Så varen sælges bedre,” udtaler Carsten Holdum til pressen.

For mange forbrugere er det sikkert et chok, når de ender med den ordning, der kaldes ’rullende kredit’ til høje renter.
På trods af det gyldne navn LO Plus Guldkort er det ikke alt der glimter, der er af guld.

Netavisen 25. oktober 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne