Krise og massefyringer

B&O's hovedbygning i StruerDen internationale økonomiske krise begynder at bide sig fast med massefyringer i produktionen –  også i Danmark. Senest med massefyringer hos B&O og Danfoss, der skærer henholdsvis 300 og 190 arbejdspladser væk.     

De der oftest først mærker massefyringer er 3F’erne. Omkring 1000 flere var i september berørt af ledighed i landets største a-kasse i 3F i forhold til måneden før. Det drejer sig især om industri og transportbranchen. Endvidere kan 3F´s industrigruppe konstatere, at de allerede har fået flere meldinger om arbejdsfordelinger i år end de fik i 2006 og 2007 tilsammen.

Regeringen og DI har ikke kunnet tale krisen væk. DI må i dag konstatere, at de forventer stor stigning i arbejdsløsheden og 30.000 flere ledige næste år. 3F frygter virkeligheden vil være betydelig værre, og forventer nu 10.000 flere ledige inden jul.

I AE-rådets prognose frygtes det, at arbejdsløshjeden vil være fordoblet næste år.

Både  Europa og verden som helhed er på vej til recession. Der er flere varer end folk har råd til. Det betyder at virksomhederne massefyrer folk. Alt tyder på  længerevarende nedgang i produktionen.

FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO forventer, at finanskrisen globalt vil koste 20 milliuoner jobbet, og at der vil være 210 millioner arbejdsløse industriarbejdere næste år.

Netavisen 22. oktober 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne