Storkonflikt på vej mod afvikling?

Konfliktkommentar
Arbejderpartiet Kommunisterne

Pædagogdemo Odense

Storkonflikten har nu varet i 43 dage, og de strejkende er fortsat fulde af initiativ og kampvilje, som det senest blev demonstreret foran Christiansborg i går, tirsdag den 29. maj, da især pædagoger i konflikt fyldte pladsen op. Kravet om mere i løn lyder stadig taktfast.

Til gengæld synes de herskende, at tiden nu er inde til at afvikle konflikten. Det skal ske efter afstemningsresultatet for FOA offentliggøres i morgen, torsdag den 29. maj. Det forventes at blive et ja, efter at Dennis Kristensen og FOA-toppen solgte ud af strejken for peanuts, men til gengæld fik en velvillig mediedækning og støtte fra den opportunistiske venstrefløj til at kalde den lusede aftale for et historisk fremskridt. Den vil sandsynligvis p.g.a. den gallopperende inflation betyde reallønsfald.

FOA har efterfølgende ført en demagogisk stemmekampagne blandt medlemmerne – med mad og underholdning og ikke megen diskussion – for at sikre et ja.

De herskende har lagt deres taktik efter denne situation. Når FOA-resultatet er kendt, vil der lyde høje røster om et regeringsindgreb for at få afsluttet den ’faretruende’ situation på hospitaler og plejehjem.   Det skal presse Sundhedskartellet og formand Kruckow til forhandlinger. Der skal skabes yderligere forståelse for forhandlinger, der fører til flere peanuts og ikke minimum 15 pct., med en propagandakampagne for at fagforeningerne i Sundhedskartellet er ved at gå fallit og strejker for lånte penge.

Et andet centralt element er løftet om en ligelønskommission, nedsat af folketinget. I går viste der sig et flertal uden for regeringen for en sådan kommission, da Dansk Folkeparti, der ikke har bestilt andet end at stikke en kniv i ryggen på sosu’erne og sundhedsarbejderne, tilsluttede sig forslaget. Partiet vil også binde penge i halen på kommissionen – når og på betingelse af at strejkerne afsluttes.

Connie Kruckow kan altså roligt sætte sig til forhandlingsbordet og indgå forlig ’med æren i behold’ og et af hendes to centrale krav opfyldt.

Så sikre er de regerende på, at storkonflikten er afsluttet i løbet af ganske kort tid, at forvaltningerne i mange kommuner og regioner har fået besked om nu at planlægge afviklingen af puklerne, der er opstået med sundhedsarbejdernes konflikt. Tanken er at et ekstraordinært hurtigløb fra personalets side hurtigt skal få det bragt ud af verden.

Tilbage står pædagogerne. De skal ingenting have. Absolut ingenting for at strejke og sige nej til et ’flot’ forlig.

BUPLs formand Henning Pedersen har allerede inden konflikten gik i gang vist sig som en pæn samarbejdsmand, der gerne sælger ud af medlemmernes krav. Smarte Dennis Kristensen forrådte sine medlemmer to gange, først med forliget med KL, og så med et endnu ringere med regionerne, som han hyldede som historiske.

Connie Kruckow har holdt længere end begge d’herrer sælgere. Men nu er det blevet hendes tur til at sælge ud – vi får se, om hun gør det.

De fleste strejkende vil foretrække et regeringsindgreb frem for udsalg og ’forlig’. Det trækker linjerne klart og skarpt op – og kan mødes med omfattende politiske protester og aktioner.

Netavisen 28. maj 2008
 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne