FOAs hovedbestyrelse kaster historisk mulighed på gulvet

FOA æder peanutsDet var en historisk mulighed for et reelt lønløft og et seriøst skridt væk fra uligelønnen, FOAs hovedbestyrelse kastede fra sig, da den tilsluttede sig formanden Dennis Kristensens yderst magre  forlig med Kommunernes Landsforening.

For et ekstra løft på beskedne 0,25 procent ifølge FOAs egne tal (en promille ifølge KL) sender hovedbestyrelsen nu FOAs  medlemmer i arbejde fra natten til onsdag, mens urafstemningen gennemføres. I FOAs bagland er der til gengæld frustration og vrede over det minimale forlig.
Dermed bidrager FOAs hovedbestyrelse til at slagte de offentligt ansattes kamp for peanuts.

Sundhedskartellet strejker videre alene, bortset fra godt 4000 sosu’er på hospitalerne, der hører under regionerne, og ikke har indgået en aftale. Pædagogerne i BUPL vil også gå i konflikt, hvis urafstemningen giver et nej til en endnu ringere aftale end FOA-forliget.

FOA’s hovedbestyrelses godkendte forliget med 49 stemmer for og 12 imod, mens 5 stemte blankt.

Nu skal det ringe resultat skønmales, og repræsentanter ikke bare fra socialdemokrater og SF’ere i hovedbestyrelsen, men også fra opportunistiske venstrefløjsgrupper, er ved at træde hinanden over tæerne for at sælge det til de skeptiske medlemmer.

Fællestillidsrepræsentant Mari-Ann Petersen, medlem af Kommunistisk Parti, siger således til partiavisen Arbejderen:
. Arbejdsgivernes ramme på 12,8 procent er sprængt, og det var derfor, vi gik i strejke.  Selvom der stadig er langt igen til, at vi får reel ligeløn, så er det en dejlig følelse at være med til at vise, at det nytter at slås.

Men en eller to promiller er ikke en sprængt ramme. Det er en kapitulation over for arbejdsgiverne og en ynkelig opgivelse af forbundstoppens eget beskedne krav på minimum 15 pct. lønstigning over tre år.

Til samme avis siger Britt Petersen, formand for FOA-fagforeningen LFS:
– Medlemmerne har fået blod på tanden til mere faglig kamp. Vi har fået flere medlemmer og flere er blevet aktive. Nu skal vi i hele forbundet finde ud af, hvordan vi kan bygge videre på den gejst.

Netop som medlemmerne har ‘fået blod på tanden’, og mens mobilisering, kampgejst og den brede folkelige støtte aldrig har været større, stikker FOAs ledelse en kniv i ryggen på dem og nedlægger den faglige kamp – for peanuts..

Britt Petersen beklager, at forliget ikke omfatter en ligelønskommission med penge i ryggen.
– Men jeg tror, at vores strejke har sat gang i en debat om ligeløn, som ikke lader sig standse. Vi har ikke kun lagt arm med kommunerne, men også med regeringen, og vi har fastholdt en folkelig opbakning til vores krav, siger LFS-formanden.

Forliget betyder helt sikkert ikke et historisk skridt mod ligeløn. Efter dette vil Danmark stadig ligge på en  39 plads i verden med hensyn til ligeløn – efter lande som Albanien, Benin og Botswana.

Forhåbentlig overbeviser sådanne opportunistiske skønmalinger ikke det frustrerede bagland i FOA om at der skal stemmes ja til hovedbestyrelsens kapitulation. Der er tale om et ‘resultat’, der ikke klart sprænger rammen, men smider en historisk mulighed for et reelt løft på gulvet.

Urafstemningsresultatet ventes offentliggjort den 29. maj. Bliver det er nej, genoptages konflikten.

Se også
FOA-aftalen: Et klokkeklart pamperforræderi
Netavisen 5. maj 2008

Netavisen 6. maj 2008
,


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne