Løngabet mellem kvinde- og mandefag vokser

Det går den forkerte vej med ligelønnen i Danmark. Forskellen på lønnen i de typiske kvindefag og mandefag er vokset på bare et år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Når en svejser i 2005 tjente 100 kroner, var der kun 81 kroner til social- og sundhedsassistenten, selvom de to har nogenlunde lige lang uddannelse. De nyeste tal, som er fra 2006, viser, at løngabet mellem de to vokset.

Svejserens løn er steget med mere end 11 kroner i timen, mens social- og sundhedsassistentens løn blot er steget med 3,50 kroner i timen. Der er derfor nu kun 79 kroner til assistenten, hver gang svejseren tjener 100 kr.

“Tallene her dokumenter nok en gang, at vi har brug for et opgør om løn i Danmark. Det er simpelthen ikke værdigt, at et samfund som det danske prioriterer velfærden så lavt, at de traditionelle kvindefag, der arbejder med mennesker skal tjene markant mindre end de traditionelle mandefag, der arbejder med døde ting”, siger Dennis Kristensen, formand for FOA – Fag og Arbejde.

Retter man blikket mod hele service- og omsorgsarbejdet og sammenligner det med metal – og maskinarbejde, så er løngabet på kvindefagene og mandefagene også her vokset fra 2005 til 2006.

”Det er gået den forkerte vej med ligelønnen. Hvis ikke vi får rettet op på den skævdeling, vi ser her og får slået hul på uligelønnen mellem de typiske mandefag og de typiske kvindefag, så vil vi i fremtiden opleve endnu større rekrutteringsproblemer til omsorgsfagene. Vi risikerer at spille hasard med hele velfærdssamfundet, hvis ikke der bliver gjort noget nu”, siger Dennis Kristensen.

Se også

Er mænd stadig lidt mere værd end kvinder?
Af Cathrine Petersen, formand DKU

Ligeløn NU
Af Vivian Rasmussen

Netavisen 27. april 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne