FOA: Frokostpauser med masser af afbrydelser

Pressemeddelelse FOA den 14. februar 2008

Over halvdelen af medarbejderne i ældreplejen holder næsten aldrig frokostpause. Og når de gør, bliver de ofte afbrudt. Kun 3 procent af medarbejderne i ældreplejen kan regne med at holde frokostpause uden at blive forstyrret. Det viser en ny undersøgelse fra FOA – Fag og Arbejde.

Næsten 7 ud af 10 af FOAs medlemmer i ældreplejen og på sygehusene har betalt frokostpause. Alligevel holder 6 ud af 10 medarbejdere på plejehjemmene aldrig eller sjældent hele deres frokostpause. På sygehusene gælder det for lidt mere end halvdelen.

Holder medarbejderne deres frokostpause, er det dog sjældent, at de kan regne med en pause fra arbejdet. 8 ud af 10 af de ansatte på plejehjemmene og sygehusene bliver som regel eller altid afbrudt i deres frokostpause.
Faktisk viser FOAs undersøgelse, at kun 3 procent af medarbejderne disse steder kan regne med at holde frokostpause uden at blive forstyrret.

– I denne overenskomst tid bliver vi ofte skudt i skoene, at de offentligt ansatte har skjulte frynsegoder som fx betalt frokostpause. Men de offentligt ansatte står jo til rådighed i deres pauser. En konstant underbemanding mange steder betyder, at det mere hører til hverdagen end til sjældenthederne at medarbejderne må afkorte deres pause, som også bliver afbrudt mange gange,
siger FOAs formand Dennis Kristensen, og fortsætter:

– Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere sagt, at de offentligt ansattes betalte frokostpause svarer til tre ugers ferie. Det er så langt fra vores medlemmers virkeligheden, som det kan blive. Jeg kan ærlig talt godt forstå, at den slags udtalelser virker provokerende for den social- og sundhedsassistent, som næsten aldrig holder en hel frokostpause. Og som i øvrigt altid bliver afbrudt med arbejdsmæssige ting talrige gange, mens hun spiser.

– Jeg er stærkt bekymret over, at vi tilsyneladende er på vej mod en reel afskaffelse af den betalte frokostpause, som de ansatte har betalt for ved tidligere overenskomstfornyelser. Tallene i undersøgelsen viser desværre, at arbejdsgiverne bid for bid inddrager frokosten uden at betale en rød øre for det. Det ligner desværre en udvikling tilbage mod de tider, hvor ejeren af Damernes Magasin i Tv-serien Matador – Arnesen – blev sur over, at den netop udlærte Arnold ville have ret til at spise frokost, siger Dennis Kristensen.

Undersøgelsen om FOAs medlemmer og deres frokostpauser er udarbejdet på baggrund af svarene i to medlemsundersøgelser, som FOA gennemførte i perioden 17. til 26. september 2007 og 10.-16. december 2007.
2.265 medlemmer deltog i september undersøgelsen og 2.181 medlemmer deltog i december undersøgelsen.

Netavisen 14. februar 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne