Stormen på Børsen del II

Af Aktionsgruppen Instant Karma
12. februar 2008

Andreas FritznerDen 11 februar 1918 stormede sultne, arbejdsløse københavnere Børsen og afbrød dagens forretninger. Børsspekulaneter blev gennemtævet med fastelavnskøller og Børsen lukket af arbejderne. Baggrunden var en lang tid med vældig arbejdsløshed og dårlige forhold for de arbejdende, mens spekulanter og industribaroner tjente formuer i svimlende hast på Børsen. Efter møder for fulde huse i Rømersgade og Folkets Hus på Jagtvej 69 besluttede en stor demonstration under ledelse af fremstående anarko-syndikalister – i særdeleshed Andreas Fritzner – at storme Børsen for at gøre opmærksom på deres kummmerlige kår, som ellers blev siddet overhørig af samfundet.

I dag er det 90 år siden at Stormen på Børsen fandt sted, men forholdene er næsten uændrede. Idag er det bare ikke arbejdsløse på vores egne dørtrin, der lider under kapitalismens undertrykkelse, men arbejdere overalt i det globale syd. Deres tilværelse bestemmes af økonomiske mekanismer, som de ingen indflydelse har på. Deres arbejde og minimale indtægt kan forsvinde fra den ene dag til den anden, og de der er heldige nok til at være i arbejde lider under umenneskelige arbejdsvilkår. De udsættes ofte for farlige kemikalier og maskineri, brænder inde på middelalderagtige fabrikker eller tvinges til at tage amfetamin for at kunne arbejde uden søvn i flere døgn for at færdiggøre store ordrer.

For deres indsats belønnes de ofte med en løn på ganske få kroner om dagen – et beløb de dårligt selv kan overleve for og slet ikke deres familier. I mellemtiden sælges produkterne fra fabrikkerne af verdens allerstørste firmaer for enorme profitter. Samtidigt geninvesteres disse gevinster af spekulanter og industrimagnater i investeringer, der er så voldsomme og ustabile, at de kan vælte hele landes sociale strukturer.

Derfor mindes vi i nat 90-året for Stormen på Børsen ved at blokere Børsens hovedindgang med budskabet “Spillebulen er Lukket”.
Problemet eksisterer stadig – et problem der blot kaldes kapitalismen, et system, der velvilligt ofrer de flestes velfærd for at de færreste kan berige sig – “for the good of a few at the cost of many”.

Netavisen 12. februar 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne