Finske sygeplejersker tilkæmpede sig 20 procent lønløft

Kommunistisk Politik 23, 2007

Tirsdag den 19 november skulle have været sidste arbejdsdag for store dele af de omtrent 12.800 finske sygeplejersker og andre sundhedspersonale som havde sagt kollektivt op på grund af manglende resultater i forhandlingerne om en ny overenskomst.

Men strejkeplanerne blev afværget efter at arbejdsgiverne dagen før indvilligede i at give lønforhøjelser på ca. 20 procent. De strejkendes fagforening havde oprindeligt krævet 24 procent.

De finske sygeplejersker og andet sundhedspersonale bestående af 12.800 sygeplejersker, fysioterapeuter, bioanalytikere, ambulanceførere m.fl. havde opsagt deres stillinger efter sammenbrud i deres overenskomstforhandlinger.  
Aktionen med det virkningsfulde opsigelses kampmiddel blev organiseret på en sådan måde så det det var frivilligt at tilmelde sig masseopsigelserne.- Men tusinder af tilmeldinger var strømmet ind.

I Finland er der som i Danmark stor personalemangel på sundhedsområdet, hvor personalet er blevet aflønnet langt lavere end andre offentligt ansatte. Ydermere bruger Finland mindre på sundhedsvæsenet end andre nordiske lande, hvor det også står skralt til.
I Finland har der også for nylig været valg hvor alle partierne i ord var optaget af personalemangel. Den nuværende regering havde endog været tvunget til at indskrive i deres program at lønnen i sundhedsvæsnet skulle ”korrigeres”.

Fredag i sidste uge gik så den finske Rigsdag ind i sagen, ikke for at sikre sundhedspersonalet rimelige løn og arbejdsforhold, men ved at vedtage en lov der begrænsede sygeplejerskernes mulighed for at sige kollektivt op, og som gav myndighederne mulighed for at tvangsindkalde personalet.

De finske arbejdsgivere besindede sig må man sige i allersidste øjeblik og afværgede dermed en hårdnakket konflikt hvor sundhedspersonalet var indstillet på fortsat kamp for væsentlige forbedringer af løn-og arbejdsforhold.

Netavisen 20. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne