Chauffør blokader et effektivt våben

Kommunistisk Politik 22, 2007

Langturschaufførernes landsomfattende blokader imod ”dummebøder”, som chaufførerne opfatter slet ikke står mål til fejlene, møder forenet forargelse fra justitsminister Lene Espersen og statsminister Anders Fogh Rasmussen. Sammen med arbejdsgiverne og 3F’s top er de enige om klart at ”tage afstand fra sådanne udemokratiske metoder”.  

Den aktuelle blokadekamps indhold bygger i al sin heftighed på, at mange langturschauffører har fået nok af bureaukratisk stress og sanktioner, som de opfatter slet ikke står mål med forseelsens karakter, og kræver at få lempet sanktionerne ved mindre brud eller fejl i udførelsen af de EU-bestemte regler om hviletidsbestemmelser.

For en krigs- og nedskæringsregering er eksistensen af en protest imod strafsanktioner over for chauffører ikke i sig selv nogen kæmpe sag, men det er deres aktionsmetode i særdeleshed. Enhver krigs-, nedskærings- eller EU-regering frygter konsekvenserne af sådanne kampskridt på bare lidt længere sigt: Hvor er vi henne, hvis sådanne kampskridt kommer til at høre til dagens orden?

Man kan næsten høre dem sige: Godt, det ikke skete, da Danmark (ulovligt) besluttede at gå i krig mod Irak. Eller hvad, hvis sådanne blokader blev iværksat som støtte ved de landsdækkende velfærdsaktioner? Eller hvad med, om de blev benyttet til at fremme kravet om en EU- folkeafstemning? Ja, hvor er det borgerlige Danmark så henne?

Jo, deres demokratiske bestyrtelse er mere end hul.

For en kæmpende dansk fagbevægelse er strejke- og blokadevåbnet en demonstration i anvendelse af et arbejderklassens vigtigste kampmidler. Blokadevåbnet i en globaliseret verden, hvor alt skal leveres just in time uden lagervarer, og hvor landevejstrafikken er blevet det dominerende transportmiddel på trods af miljøadvarsler, er et særdeles effektivt våben.

Få ugers effektiv blokade kan give følgevirkninger i hele samfundet med begyndende tomme hylder. Derfor vil der heller aldrig gå lang tid, før statsmagten tager andre midler i brug og sætter politiet ind i første omgang.

Netavisen 5. november 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater